RC/Piccoline

Fra DDHFwiki
< RC
Spring til navigation Spring til søgning
RC759 Piccoline — mellemlægsklodserne blev leveret med

Regnecentralens Piccoline var designet til undervisningsbrug og kom i 1984 netop som computere blev indført i gymnasieskolen med brask og bram. Nævn 10-, 20- og 30- timers kurser og mange gymnasielærere får stadig nervøse trækninger.

Maskinen bruger en Intel 80186 CPU og operativsystemet er Concurrent CP/M 86 (CCP/M). Til et klassesæt hørte ofte en kraftigere RC Partner med harddisk.

Produktionen af Piccoline stoppede i 1989. Det var blevet almindeligt for personlige computere at have indbygget harddisk og Piccolinen havde ikke denne mulighed. Fremover måtte skolerne købe Partneren til eleverne. RC900 skulle derefter udfylde server-rollen.

Læs mere

Brugen af Piccolinen

Den almindelige skoleelev vil sandsynligvis opleve den følgende sekvens, hvor Piccolinen først spørger om hvilket drev den skal boote fra. Derefter startes en konfigurationsmenu, som returneres fra og Comal80 startes.

I 1987 blev det muligt at køre Concurrent DOS (C-DOS) på Piccolinerne og dermed også det grafiske brugerinterface "GEM" fra Digital Research. C-DOS kunne eksekvere både de oprindelige CCP/M programmer, og MS-DOS programmer såfremt de ikke brugte grafik. Den mulighed kom først i 1989 med VPCG programmet fra Orfeus.

Error 19

Ved opstart laver Piccolinen en selvtest og skriver undervejs 10 stjerner på skærmen. På en ældre maskine er det ikke ualmindeligt at den stopper efter 4 stjerner og angiver fejlen "Error 19". Dette angiver en fejl ved RTC/NVRAM. Det vil typisk være et knapcelle batteri, der er løbet tør for strøm og bør skiftes. Maskinen vil stadig kunne starte, men man skal trykke <CTRL><ALT><BACKSPACE> for at få den videre.