BEC

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

I 60’erne begyndte de store danske banker at tage edb i brug. For at sikre sig samme konkurrencekraft gik provinsbanker landet over sammen og oprettede datacentraler. Med rødder tilbage til 1964 har BEC været it-leverandør til danske banker i over 50 år. Det officielle navn fra 1966 var Bankernes EDB Central A.M.B.A.[1], men selskabet er primært kendt som "BEC". I 2021 skiftede de navn til "BEC Financial Technologies a.m.b.a." (CVR: 13088810).

Forretningsområder

Koncernen BEC består af to selskaber:

  • Modervirksomheden BEC Financial Technologies a.m.b.a. er et dansk full service it-hus, som hjælper finansvirksomheder på alle områder, hvor it berører deres forretning. Vi tilbyder rådgivnings-, teknologi- og driftsydelser, og vi udvikler fremtidens finans-it.
  • Datterselskabet BEC Ejendomsselskab A/S ejer BEC’s bygninger på Havsteensvej i Roskilde og udlejer lokaler til JN Data.

22 procent af Danmarks befolkning og 29 procent af danske virksomheder har hovedbankforbindelse i et pengeinstitut på BEC’s it-platform.

Desuden driver BEC it-systemer for andre kerneaktører i Danmarks finansielle infrastruktur.

BEC’s risikostyring er derfor en del af vores kunders kontrol og opfølgning på deres operationelle risici.

BEC er underlagt ’Bekendtgørelse om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler’. Heraf følger, at BEC’s sikkerhed kontrolleres af intern og ekstern systemrevision. Desuden er BEC under tilsyn af Finanstilsynet.

BEC Financial Technologies – BEC er it-partner for pengeinstitutter og andre aktører i den finansielle sektor

Kronologien

  • 2021: D. 22. april: BEC skifter navn fra ‘Bankernes EDB Central’ til ‘BEC Financial Technologies’.
  • 2017: D. 3. april: BEC sælger Schantz A/S. 1. juli: BEC overtager Nykredits udviklingsafdeling i Polen, der fortsætter som filial af BEC.
  • 2014: BEC sælger ALOC A/S.
  • 2012: BEC og SDC beslutter ikke at fusionere og afvikler sammen Nordisk Finans IT, hvor BEC hjemtager og implementerer kapital-markeds-platformen ”Calypso”.
  • 2010: BEC foretager strukturelle og organisatoriske forandringer med henblik på at reducere omkostninger og øge effektiviteten. It-driften bliver sammen med 188 ansatte flyttet til JN Data.
  • 2009: BEC og SDC indleder et nyt og potentielt vidtrækkende samarbejde i regi af et fælles it-selskab, Nordisk Finans IT. Alle it-driftsopgaver og teknisk infrastruktur samles i JN Data. Målet er på sigt en fusion mellem BEC og SDC.
  • 2007: BEC køber Schantz Data A/S, som udvikler og sælger forsikrings- og pensionsløsninger.
  • 2005: BEC køber ALOC A/S, som udvikler og sælger finansielt soft-ware til porteføljestyring og handel.
  • 1991: Bankernes Datacenter (BDC) og Bankernes EDB Central (BEC) slår sig sammen til én virksomhed med navnet Bankernes EDB Central (BEC) med medarbejdere i både Herning og Roskilde.
  • 1979: On-linesystemet krævede flere ressourcer både systemmæssigt og maskinelt så en opgradering af operativsystemet til OS/MVS blev nødvendigt for at kunne køre mange applikationer samtidigt.
  • 1977: EDB-Centret Herning-Hjørring bliver delt i to: EDB-Centret Herning-Hjørring, der betjener erhvervsvirksomheder, og Bankernes Data-center (BDC) som primært betjener banker.
  • 1976: Det blev året hvor man indførte ’print’ på mikrofilm (COM) og der blev oprettet en afdeling til formålet. BEC kørte nu på en IBM 370/148 model.
  • 1975: I løbet af 1974 havde man arbejdet på udvikling af et on-line system baseret på CICS, i første udgave som et data-entry system til hullestuen, blandt andet for at opnå erfaring med TP-systemer. Systemet blev baseret på IBM’s IMS og DL/1 databasesystem som supplement til det CICS system der var indført året før. Netop brugen af CICS var årsagen til en nærmest nødvendig konvertering af operativsystemet mainframe DOS til OS/VS1 og man fik endnu en centralenhed af typen IBM 370/145. Læs historien om 42 års anvendelse af DL/1 hos BEC, en aftale der blev sagt op i 2018, samt om hele on-line systemet.
  • 1973: EDB Centralen i Herning og Vendsyssel EDB-Central, Hjørring med tilsammen 150 medarbejdere fusionerer under navnet Dansk EDB-Center. Kort kaldet EDB-Centret Herning-Hjørring.
  • I 1971/1972 gik man fra hulkort som grundlag for programmer til direkte indtastning til disk. Effektivisering betød at man kunne beholde IBM 360/40 helt frem til 1974, hvor den blev afløst af en IBM 370/145 som kørte på operativsystemet DOS. Samtidig gik man fra indberetningsbilag baseret på CMC-7 magnetskrift over til strimler med OCR-skrift til optisk aflæsning.
  • 1970: Automationscentralen i Næstved og Foreningen Bankernes EDB-Central Sjælland Nord i Glostrup fusionerer den 15. april under navnet Foreningen Bankernes EDB Central (BEC). Virksomheden får til huse på hjørnet af Havsteensvej og Maglegårdsvej i Roskilde. Ejendommen blev købt i fællesskab med LEC – Landbrugets EDB Central – hvor tankerne var at man i fællesskab skulle udnytte udviklings- og driftsressourcer (fælles edb-anlæg) for at holde omkostningerne nede. BEC’s første anlæg var en IBM System/360 model 40 med 128K.
  • 1966: Foreningen Bankernes EDB-Central Sjælland Nord etableres i Glostrup, hvor man havde til huse hos Forstædernes Bank.
  • 1965: Ni nordvestjyske banker går sammen og opretter EDB Centralen i Herning.
  • 1964: Otte syd- og vestsjællandske provinsbanker stifter Foreningen Automationscentralen i Næstved, som herefter etableres i 1965.

Provinsbankernes motiv for oprettelse af fælles EDB centraler var ønsket om konkurrencemæssigt at kunne gøre sig gældende over for hovedbanker og sparekasser. Man måtte kunne tilbyde eksisterende og potentielle kunder samme service som konkurrenterne. Fra den første fælles EDB central i Næstved gik det stærkt om der blev oprettet 6-7 lignende centraler over hele landet.

Ovenstående er udarbejdet i samarbejde mellem virksomheden og Dansk Datahistorisk Forening og lagt på wiki’en i november 2022.


  1. Andelsselskab (-forening) med begrænset ansvar