Fortælling/Mit første møde med Algol

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

- eller

Hvordan Babs og Nutte hensatte en svagstrømsingeniør i trance

af Henning Isaksson

Naur var jo en af fædrene til Algol 60 og var altid villig til at udbrede det glade budskab om programmeringssprogets fortræffeligheder. En dag omkring 1960 hvor jeg sammen med andre pionerer arbejdede med at udvikle Giers kredsløb blev vi et par stykker inviteret over i Niels Ivar Bech's kontor i villaen Gamle Carlsbergvej 2 for at få en første introduktion til Algol. Vi skulle ikke vedblivende gå rundt som ignoranter på dette område syntes Bech. Han havde overtalt Naur til at give en koncis introduktion for os teknikere.

Vi blev placeret i sofaen med front mod den mobile tavle og Naur tog fat på sædvanlig pædagogisk vis med kridt og svamp. Ret hurtigt nåede han til erklæring af de variable og da han åbenbart ville sikre sig, at vi ikke faldt i søvn, skrev han erklæringerne af to heltalsvariable "Babs" og "Nutte". Derefter gik han videre med at tildele disse nogle værdier.

Her slog det fuldstændig klik for mig. Jeg var vant til de variable X og Y eller lignende - til nød X' og Y' - men hvad var meningen med en erklæring? Og hvad havde Babs og Nutte - som var et par, barmfage figurer i en populær tegneserie, at gøre i et Algol program?

Det var bare for meget for min fatteevne. Jeg faldt bestemt ikke i søvn men hensad under resten af Naurs koncise fordrag i en tilstand af lammende undren. Hvordan skulle jeg kunne spørge hvad Babs og Nutte egentlig betød uden at blive helt til grin. Nå, men der var heldigvis ingen der opdagede noget og jeg lærte senere at forstå Algol-sprogets herligheder.