Holberg og Dansk IT - en fortælling om CPR

Fra DDHFwiki
(Omdirigeret fra Fortælling/CPR)
Spring til navigation Spring til søgning

af Ole Stangegaard


En forudsætning for indførelsen af kildeskatten i Danmark i 1970 var etablering af et centralt IT-baseret personregister, hvilket igen medførte tildeling af et personnummer til alle danskere.

Jeg var i 1968 medlem af et indenrigsministerielt udvalg, der blandt andet havde til opgave at bestemme personnummerets udformning. Datidens datamaskine på Datacentralen, en IBM 7070 havde 10-cifrede 'ord' i hukommelsen, så nummerets længde var næsten givet. Da der var tvivl om folks evne til korrekt at huske så mange cifre, besluttedes det, at de seks første cifre skulle bestå af personens fødselsdato på formen 'ddmmåå'. De sidste fire cifre kunne så være et løbenummer tildelt personer med samme fødselsdato. Da der imidlertid kun fødes ca. 200 børn om dagen i Danmark, var der rent matematisk mulighed for at lade personnummeret indikere personens køn, hvilket da også besluttedes.

Næste problem var så: Skulle kvinder eller mænd have et lige nummer eller omvendt?

Det er her Holberg kommer ind i billedet: Holberg var selv en belæst professor og ungkarl, men da han skrev sine komedier omkring 1725, kunne han ikke nære sig for at indflette nogle vovede replikker, som utvivlsomt har moret datidens publikum meget, ligesom det er tilfældet i dag. Da jeg gik i 2.g spillede vi skolekomedie på Rønne Theater. Holbergs 'Den Stundesløse' stod på plakaten, og jeg var stykkets hovedperson, den rige, men fortravlede hr. Vielgeschrey.

I denne komedies anden akt forekommer en frierscene, hvor Leander, der optræder som den generte og pedantiske Peder Eriksen Bogholder, indøver sit frieri til Vielgeschreys datter Leonora. Holberg lader ordene komme forkert ud af munden på ’Peder Eriksen Bogholder’, der siger til den udkårne: "Jomfruen er kun et 0, men når mit 1-tal dertil bliver lagt, kommer store ting derudaf". (Han skulle jo have sagt at han var et nul, men havde tankerne andetsteds og ved forvekslingen opnår Holberg en frækkert!).

Denne replik kom jeg i tanke om, da det indenrigsministerielle udvalg i 1968 skulle beslutte, hvem der skulle have lige, og hvem der skulle have ulige personnumre.

Udvalget besluttede at lade Holberg få det afgørende ord, og derfor har kvinder lige og mænd ulige personnumre i Danmark.

- En sandfærdig beretning om Holbergs indflydelse på dansk IT!