DDElibra

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

DDElibra fra Axiell var et bibliotekssystem, der var populært på danske skole- og folkebiblioteker indtil disse overgik til et nyt fælles IT-system i 2013. Axiell stoppede med at markedsføre DDElibra i 2017. Det er oprindelig udviklet af Dansk Data Elektronik (DDE) under navnet Supermax Bibliotekssystem. Systemet blev porteret til flere platforme end Supermax og måtte så skifte navn.

Starten i 1984

HELOS projektet var stort lagt an af fire biblioteker i Ringkøbing Amt: Herning, Egvad, Lemvig og Struer. Det var dels et projekt til indføring af EDB til biblioteker, dels et forskningsprojekt med formål at forstå hvordan et bibliotek skulle bruge EDB. HELOS bibliotekerne valgte maskiner fra Dansk Data Elektronik. DDE så herefter muligheder for at være på biblioteksmarkedet. Dette førte til at der blev indgået en udviklingskontrakt mellem DDE og Herning Centralbibliotek.

Markedet i 1989

Status på det danske marked i slutningen af firserne var Kommunedata med det MS-DOS baserede MikroMaster og DDE med søgesystemet Supermax Bibliotekssystem. Lige efter fulgte RCLib fra Regnecentralen. Kommunedata røg hurtigt bag af dansen og solgte Supermax-systemet i perioden 1991-95 under navnet UniMaster indtil DDE overtog serviceringen af kunderne. Regnecentralen havde ikke kapacitet til at portere deres produkt til UNIX og de fleste kunder skiftede til det israelsk ejede system Aleph. Det danske marked har siden været domineret af DDE og Aleph - DDElibra på folkebibliotekerne og Aleph fortrinsvis på forskningsbibliotekerne.

Skæbne

DDElibra har haft en turbulent skæbne efter DDE's konkurs i de sene 90'er. Først overtaget af CSC og senere af svenske Axiell; men navnet blev bevaret og bortset fra et par enkelte mindre systemer var det totalt dominerende på det danske marked.

Mere information