DORA

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

I slutningen af halvfjerdserne besluttede Danmarks Radio at udvikle verdens første digitalt udstyrede nyhedsteknik. Firmaet Christian Rovsing A/S blev valgt til at levere systemet. Budgettet var 60 mio. kr. hvoraf en fjerdedel gik til IT. Det skulle installeres i den nye TV-by i Gladsaxe i 1981, hvorefter TV-avisen ville flytte ind og tage systemet i brug. Resultatet blev én af Danmarks første kendte IT skandaler og blev aldrig taget fuldt i brug. Det blev lukket ned i 1983.

Systembeskrivelse

DORA produktion

DORA systemet var et "Datamatassisteret optage-, redigerings- og afviklingssystem af TV-Avisen, Sporten og TV-AK. Rent fysisk var der tale om et produktionssystem, der omfattede følgende:

  • Et antal video- og audiofaciliteter
  • Paneler for fjernkontrol af faciliteter
  • Datamaskiner og microprocessorer
  • Kommunikationslinier for video, audio, tidskode, fjernkontrol og data

EDB-delen af DORA omfattede tre systemer, bestillings-, redigerings- og afviklingssystemet, implementeret på hver sin CR80 datamaskine. Bestillingssystemet blev brugt til at foretage reservering af de faciliteter og udstyr, der skulle bruges til optage-, redigerings- og afviklingsopgaver, både i dagens løb og inden for de næste 8 dage. Systemet oprettede en plan over sammenkoblingen af de reserverede faciliteter, og foretog automatisk de nødvendinge opkoblinger, hvorimod nedtagningen skulle foretages manuelt.

Redigeringssystemet blev brugt til optagelse på videobåndoptager (VTR), redigering af dette samt registrering af færdigt materiale. Optagelserne blev registreret i en optageplan, der gjorde rede for dagens foretagne og forventede optagelser på VTR. I afviklingssystemet opbyggedes data for dagens nyhedsudsendelser. Afviklingsplanen gør rede for et antal indslag i en udsendelse. Derefter kunne der foretages en datamat-assisteret afvikling af udsendelsen efter planen.

Brochuren DORA SYSTEM SUMMARY - INTEGRATED BROADCAST SYSTEM indeholder ret detaljerede beskrivelser og mange farvefotos af DORA.

Video