Eliza

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Eliza er et program, som tager almindeligt engelsk som input, og fører en nogenlundende sammenhængene samtale baseret på Carl Rogers' psykoanalytiske teknikker. Det går grundlæggende ud på at få patienten til at uddybe sine tanker ved at finde nøgleordet i sætningen og inkludere det i det næste spørgsmål. Princippet er at være så neutral så muligt for ikke at lægge lægens moralske værdier ind i samtalen.

Eliza blev skrevet i 1965 af Joseph Weizenbaum, M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) i programmeringssproget LISP. Programmet vakte stor opstandelse og skabte en del debat vedrørende om computere kunne varetage psykiatriske opgaver i fremtiden. Nogle brugere fik et meget personligt forhold til Eliza. Joseph Weizenbaum skrev en artikel, hvor han detaljeret beskrev dets virkemåde. Artiklen kunne dog ikke overbevise alle om, at programmet kunne føre en overfladisk samtale, men forstod ikke hvad der blev talt om.

Ovenstående ville være et kuriosum, hvis ikke det var at Eliza blev brugt i undervisningen på gymnasier og handelsskoler.

Knud Fjeldsted udviklede en version af Eliza til brug i engelsk-undervisning. Ideen er at eleven udvikler sit sprog ved at interagere med programmet, velvidende at det ikke skal tages alvorligt. Eliza korrigerer ikke grammatikken eller stavefejl, men hvis eleven ønsker at tale om et specifikt emne, og må slå op i en ordbog for at finde oversættelsen, så har eleven da gjort lidt fremskridt.

Derudover har foreningen fundet en konvertering til COMAL og dansk oversættelse af Eliza programmet fra BASIC Computer Games. Det lå på en diskette mærket '30-timers kursus i datalære'.