Fortælling/IBM Sorter 82

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Vedr IBM 082 Card Sorter

Sorteren kan mere end bare sortere kort.

Sorteringen sker ved at en lille metalbørste gennem et hul får kontakt med en rulle. Der aktiveres så en solenoid, som trækker en tynd plade ned, så kortet bliver ført frem mellem 2 smalle plader, hvorefter kortet ender i 1 ud af 13 lommer : 0..9, 11 og 12, og en lomme til kolonner uden huller. 11-hullet og 12-hullet er de 2 huller ovenover 0-hullet. 12-hullet ligger nærmest kanten. På højre side ses et håndsving. Dette bruges til at positionere børsten over den kolonne der skal sorteres på.

Under håndsvinget findes en lille låge. Her kan man aktivere/deaktivere de enkelte rækker. Hvis man f.eks. vil frasortere alle kort hvor der er et hul i 4-rækken, deaktiverer man alle andre rækker. Det vil bevirke at alle kort uden et hul i 4-rakken, kommer i samme lomme.

Og hvordan sorterer man så? Kortene lægges i hopperen, med face down, og 12-hullet udad. Håndsvinget sættes på den mindst betydende kolonne. Når kortene er løbet igennem sorteren, lægger man dem ovenpå hinanden igen, fra højre mod venstre. Så skifter man kolonne, og lader dem igen løbe gennem maskinen. Sådan fortsætter man hele vejen.

Der kan også sorteres alfanumerisk. Her laver man først en gennemløb hvor man selecter på 3 huller : 0 11 og 12. Disse 3 bunker holdes nu for sig. Så tager man 0-bunken igen, for det kunne jo være at det ikke var et bogstav, men et rigtigt 0. Denne bunke selectes nu på 0..9. Dem der ryger ud i 0-lommen, er så "rigtige" nuller, hvor de andre er bogstaverne R..Z (skal kontrolleres). Vi ender altså med 4 bunker: 3 bogstavsbunker (A..I, J..Q, R..Z) og 1 bunke med rene tal.