Genstand:11000229 Taksator kuffert

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning


11000229
Producent: Toshiba
Model/type:
Serienummer: 05433367/PKB9ZGQ183
Datering: 1986-05-01 - 1994-12-31
Modtaget: 2010-03-16
Fra:
Kategorier: Bærbare og mobile enheder

Personlige computere

Printere


Komplet taksator kuffert indeholdende Toshiba T1910 bærbar pc samt KODAK Diconix 150 printer (ink jet).

Yderligere Oplysninger

Taksatorkuffert udviklet af Taksatorringen i samarbejde med brancheforeningen Forsikring & Pension

Projekt: I april 1990 blev der startet et elektronisk biltakseringssystem i Danmark. Samtlige biltaksatorer blev udstyret med en bærbar pc samt en printer. Der blev indkøbt ca. 300 pc`er af fabrikatet Toshiba 1200, som på daværende tidspunkt var den mest kompakte og letteste bærbare pc på markedet. Pc`en kostede ca. 30.000 kr. per stk. Prisen var med en klækkelig rabat grundet det dengang meget store indkøb.

Den bærbare pc samt en printer af mærket Diconix blev indbygget i en kuffert som den viste. Printeren blev valgt grundet sin lille størrelse og fordi den kunne skrive på papir i løbende baner.

Såvel pc som printer krævede strøm fra el.nettet. Batteriteknologien var ikke tilstrækkeligt udviklet på det tidspunkt.

Pc`er havde 1 MB RAM samt en harddisk på 20 MB. Det var meget i 1990. Software blev indlæst ved anvendelse af en 3½ tomme floppy disk.

Systemet var baseret på indtastning af skadedata på pc`en. Disse data blev sendt samlet til en central stordatamat hos Mærsk Data. Datatransmissionen foregik via telefonnettet (man lånte telefonen på værkstedet, som så var optaget i transmissionsperioden). I pc`en var der indbygget et 1200 baud modem. Det var maksimal hastighed over telefonnettet dengang. Resultatet af beregningen på den centrale datamat blev sendt retur til pc`en og udskrevet på printeren.

Datatransmissionen var dengang ofte ustabil, bl.a. fordi der stadig fandtes analoge telefoncentraler mange steder i landdistrikterne. Det var reelt sådan, at KTAS, det dengang største telefonselskab, meldte ud, at datakommunikation over telefonlinier ikke var understøttet. Efter en startperiode med store kommunikationsproblemer valgte forsikringsselskaberne at indlede et samarbejde med DanNet. Her blev al kommunikation til/fra pc`erne opsamlet i en gruppe IBM PS/2 maskiner med MS/DOS (senere OS/2 og til sidste Windows). Herfra blev der videretransmitteret til/fra Mærsk Data.

Indbygning af pc`en i en kuffert viste sig i de første år at medføre en del problemer, bl.a. fordi der ikke var tilstrækkelig luftcirkulation (køling) til det indbyggede modem.

Blot det at finde en leverandør til et stabilt modem var vanskeligt. T1200 blev ikke leveret med modem. I første fase blev der bestilt UCOM modem i Norge. Bland de leverede var ca. 1/3 defekte og måtte returneres. Senere anvendtes et danskbygget modem af typen LASAT. Det havde en højere stabilitet, men medførte som ovenfor nævnt køleproblemer.

Se i øvrigt https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=917&st=1

Links hertil