Grace Hopper

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

(1906 - 1992)

Hopper udviklede en stor interesse for matematik og maskiner. Hun fik en Ph.d. i matematik i 1931. Under 2. verdenskrig arbejdede hun ved flådens regneautomater, men forlod flåden nogle år efter krigen.

I 1949 var hun med til at udvikle UNIVAC 1 og blev programmerings-direktør hos firmaet Remmington Rand, der udviklede UNIVAC. Hun mente, at det var unødigt besværligt at programmere maskinen, og at denne burde kunne programmeres i noget der ligner normalt engelsk. Ideen vandt ikke umiddelbart det store gehør.

Uagtet det manglende gehør, byggede hun sin første compiler A, der transformerede symbolske instruktioner i et formelt, men naturligt sprog til maskinkode. Hun arbejdede videre ad denne vej og skabte compilere til sprogene MATH-MATIC og FLOW-MATIC.

I 1959 deltog hun på Codasyl-konferencen, som teknisk konsulent. Dette organ skabte COBOL – COmmon Business-Oriented Language, på basis af FLOW-MATIC. Sproget blev, og er, et af verden mest succesfulde programmeringssprog – især på mainframes. Hopper anses for at være skaberen af Cobol. Hopper har også opfundet ordet en bug, som beskrivelse af en fejl i et program.

I 1967 kom hun tilbage til flåden og arbejdede med IT frem til sin pensionering i 1986, med rang af Kontraadmiral, 79 år gammel.

Missildestroyer USS Hopper (DDG-70) er opkaldt efter hende og er i aktiv tjeneste, stationeret i Pearl Harbor, Hawaii.