IBM 3420

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
IBM 3420 Tapesektionen hos SDC
Operatørkonsol hos SDC

Denne type magnetbåndsstation var vidt udbredt i 1970’erne og 1980’erne. Hvor tidligere bånd lå i kasser/æske med låg og bund hvor båndet skulle tages, ud, monteres og føres igennem båndstationens ruller og brønde, var båndene til IBM 3420 blot sat i en kassette-ring, med en tap og et hul hvorved båndstationen selv kunne ’pakke båndet ud’, suge båndet ud af hullet i kassette-ringen og automatisk føre det til modtagerspolen. Det enkelt bånd blev med ringen om smallere end de tidligere emballerede i kasser, hvorved der kunne være væsentlig flere bånd på reoler og vogne end tidligere.

Som angivet fandtes der forskellige modeller, som alle var tilsluttet en IBM 3803 Tape controller, som kunne håndtere op til 8 båndstationer. Modellernes forskelle ligger bl.a. i den tæthed hvormed data blev skrevet (recorded) på tapen – alle i EBCDIC 9-spors format. (EBCDIC er IBM’s kode for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code – 8 bit kode + 1 paritetsbit. Modellerne 3, 5 and 7 blev annonceret d. 5. november 1970 og trukket tilbage d. 20. oktober 1987. Modellerne 4, 6 and 8 blev annonceret d. 7. marts 1973 og trukket ud af markedet den 20. oktober 1987.

Den højeste datatæthed var 6250 bpi (bytes per inch).

Læs mere om 3420 på IBMs hjemmeside.

Automatisk fejlkorrigering

For at sikre korrekt skrivning ifald der skulle være en eller anden fejl i magnetbelægningen på båndet, udføres der altid en read-after-write. Kan data ikke genlæses vil båndstationen markere området på båndet med en ’nonsenskode’ og data vil blive skrevet lidt længere fremme.

Under skrivning sikres alle datakarakterer (simpelt) med en paritets bit således at, alle skrevne karakterer har et ulige antal bit. (VRC - Vertical Redundancy Check)

VRS contra LRC forklares: Difference between VRC and LRC - GeeksforGeeks

For hver record/block tælles der på langs i sporene, og der sættes tilsvarende (simpelt) en ulige paritets bit på langs (LRC - Longitudinal Redundancy Check).

Ved at kombinere den tværgående med den langsgående kontrol (se det som en matrix) vil eventuelle simpel bitfejl i en karakter kunne rettes om (en bit vendes om) så kun korrekte data overføres til storage og programbehandling.

LRC i detaljer: Longitudinal Redundancy Check (LRC)/2-D Parity Check - GeeksforGeeks

Mere avanceret bliver det med endnu en kontrol, denne baseret på en algoritme, dvs. at der for hver block yderligere sættes en kontrol på – denne gang en byte – (CRC – Cyclic Redundancy Control). Denne ekstra sikkerhed bevirker at der kan rettes op på flere samtidige bitfejl f.eks. 4-in-square – snavset eller fejlen på tapebelægningen vil typisk berøre flere karakterer (bytes).

CRC i detaljer: Cyclic Redundancy Check and Modulo-2 Division - GeeksforGeeks

Eller søg på VRC, LRC eller CRC check på Wikipedia – der er mange mere både verbale og matematiske forklaringer.