IBM System/390

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
IBM S/390 Parallel Enterprise Server - Doneret af IBM Danmark 2009

ESA/390 (Enterprise Systems Architecture/390) blev introduceret i september 1990 og var IBM's sidste mainframe design med 31-bit adressering/32-bit data. En arkitektur der gennem tiden er kopieret af Amdahl, Hitachi, Fujitsu og andre konkurrenter. Det var efterfølgeren til Enterprise Systems Architecture/370 (ESA/370) og blev senere efterfulgt af 64-bit z/Architecture systemet i 2000. 9672 modellerne af S/390 var de første high-end IBM mainframes udført med CMOS og blev introduceret i 1994.

Det aktuelle eksemplar er et Generation 6 (G6) system, der blev introduceret i 1999, og består af Central Processing Complex (CPC), Support Element (SE) og Hardware Management Konsol. CPCen kan have op til ti processorer (CP's) afhængig af modellen.

Hardware Management Konsollen er en personlig computer (ThinkPad), der indeholder et specielt program - Hardware Management Console Application Licensed Internal Code (LIC). SE er også en personlig computer, der har sit eget special program. Hardware Management Konsollen leverer interfacet fra hardware operatøren til CPC gennem CPCens Support Element. Når der udføres kommandoer (Operational Tasks) på Hardware Management Konsollen sendes kommandoerne til SE, som igen sender kommandoer til CPC. Hardware Management Konsollen og SE er forbundet gennem et IBM Token Ring Local Area Network (LAN) der udgør et privat SNA og TCP/IP netværk. Systemet indeholder HW support for kryptografering via særskilt kryptografisk chip. IBM S/390 CMOS Cryptographic Coprocessor chip – et nøgle product til at håndtere en sikker e-handels platform – modtager (på leveringstidspunktet) den højeste certifikation for kommerciel sikkerhed fra den amerikanske regering.

Regnekraft: 1680 MIPS

IBM opgiver, at 9672-Z27 har processorkraft på 280 MSU.

Definition: MSU (Million Service Units) er et IBM mål på hardware kraft. En MSU er ca. lig med seks millioner mainframe instruktioner per sekund (6 MIPS). IBM software er prissat ud fra hvor kraftig den hardware er, den kører på målt i MSUer.

280 MSUs*6 = 1680 MIPS

Køling

Køling af G6's MCU (Modular Cooling Unit) sker i et lukket kredsløb med kølevæske svarende til MCU'erne der er benyttet i de største G5 Turbo modeller, men med lavere temperatur område (omkring 0°C). IBM's MCU benytter R134A, der er et miljøvenligt kølemiddel. IBM's MCU N+1 design af det lukkede køle kredsløb forhøjer pålideligheden af server teknologien, og den ene halvdel af MCUen kan serviceres samtidigt med at systemet kører. MCU sensorer detekterer installationens omgivelses temperatur og fugtighed og indstiller systemets interne miljø derefter.

Teknologi

Sammenlignet med mikroprocessorerne i G4 systemerne, så har mikroprocessorerne i G5 systemerne mange arkitektoniske og performance forbedringer. G6 mikroprocessorerne har teknologiske forbedringer i forhold til G5, med support for flere processorer. G5 processorerne benytter CMOS 6X teknologi og har clock frekvens på 500 Mhz i de hurtigste modeller. G6 processorerne benytter CMOS 7S teknologi med clock frekvenser op til 637 Mhz. Processorerne inkluderer en ny IEEE binary floating-point arkitektur og yderligere pålideligheds-teknologi reliability-availability-serviceability (RAS). De har betydelig forbedret performance, med en større level-1 cache, forbedringer til instruktionshentning (instruction fetch buffers), en branch target buffer (BTB), forbedringer til et antal instruktioner, en ny mekanisme til suspension (quiesce mechanism) for instruktioner der ændrer translation look-aside buffer (TLB) indhold, og en ny Level-2 cache og memory subsystem.


Kilde:

  • S/390 9672 Parallel Enterprise Server, Service Information Install Manual