Margaret Hamilton

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

(1936 - )

Den 22. november 2016 uddelte Barack Obama ”Presidential Medal of Freedom” til Margaret Hamilton. Hendes bedrift var udvikling af on-flight softwaren til NASA’s Apollo-program.

Hamilton er uddannet matematiker og hun arbejdede først på MIT’s metrologi-laboratorium og begynde at udvikle software til diverse projekter.

Det førte hende til NASA hvor hun ledte arbejdet med at udvikle software til Apollo missionerne. Hun blev pioner inden for fejl-tolerant software. Det stod sin prøve på Apollo 11 missionen – hvor mennesket landede på månen første gang. Tre minutter før landingskapselen skulle lande på månens overflade, gik en række alarmer på computerne. Det fik styrings-computerne til at flippe ud med en byge af alarmer. Hendes software havde forudset en sådan situation og var derfor programmeret til at nedprioritere det uvæsentlige og prioritere det væsentlige. Astronauterne blev kun præsenteret for det væsentlige i en kritisk situation og kunne træffe beslutningen om at fortsætte landingen, i stedet for at drukne i information, som ville have været vanskeligt at overskue på kort tid. Astronauterne kikkede på Margaret Hamiltons ”Priority Display” og traf den rette beslutning i nuet. Den softwarekvalitet betød at Apollo 11 landede på månen.

Margaret Hamiltons softwaredesign ændrede verdenshistorien i 1969.

Efter sin tid i NASA stiftede hun en virksomhed – Higher Order Software, der arbejdede med fejltolerance i software.

BYTE-magazine opgjorde i 80’erne at omkostningen til software på rumfærgen var 1.000.000 $ pr linje assembler.