Microsoft Multiplan

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Multiplan 1.06 på RC Piccolo

Microsoft Multiplan er et regnearksprogram udviklet af Microsoft. Det blev introduceret i 1982 med versioner til CP/M, MS-DOS, Apple II og mange andre platforme.

Charles Simonyi ‎kom til Microsoft i starten af 1981 for at lede den nyetablerede Applications Division. Den første opgave var at lave et konkurrerende produkt til det særdeles populære VisiCalc. Det blev udviklet under kodenavnet Electronic Paper, og blev senere markedsført som Multiplan. Charles valgte Doug Klunder til at stå for programmeringen.

Virkemåde

En grundlæggende forskel mellem Multiplan og dets konkurrenter var Microsofts beslutning om at bruge R1C1-adressering i stedet for A1-adresseringen introduceret af VisiCalc. Formler i R1C1-stil er mere fleksible end formler i A1-stil fordi man kan skrive relative referencer. F.eks. udtrykkes "RC[-1]" (betyder "aktuel række, forrige kolonne") som "A1" i celle B1, derefter "A2" " i celle B2 osv. hvorimod det er samme adresse i alle celler i et regneark med R1C1-adressering. De fleste regnearksbrugere foretrækker dog A1-adresseringsstilen. En anden synlig forskel er at hele kommando-menuen er altid synlig i bunden af regnearket, hvilket tager to linjer af skærmområdet. VisiCalc har her den famøse "/" operator, som når den tastes, derefter viser menuen.