Rasmus Lerdorf

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Rasmus Lerdorf (1968 - ) er en dansk-canadisk softwareudvikler og ophavsmand til script-sproget PHP til generering af dynamiske websider.

Lerdorf blev født i Qeqertarsuaq (Godhavn) i Grønland og havde sin barndom i Danmark men flyttede til Canada med sine forældre i en alder af 13 år. I 1995 startede Lerdorf sit PHP-projekt, der sidenhen har udviklet sig til et populært open source programmeringssprog. Han holdt sit første foredrag i Danmark under Reboot 1.0-arrangementet i maj 1998. Fra september 2002 og syv år frem var han ansat hos Yahoo! Inc. og arbejder i dag ved Etsy.com.

PHP er et objekt-orienteret server-side programmeringssprog anvendt til udvikling af dynamiske webapplikationer og websteder. Sproget blev udgivet første gang den 8. juni 1995. PHP er open source, hvilket basalt set betyder, at alle har adgang til den underliggende kildekode, der er skrevet i programmeringssproget C. PHP er et rekursivt akronym for PHP: Hypertext Preprocessor, men stod tidligere for Personal Home Page Tools.

PHP anvendes til at udvikle prominente services som Facebook, Wikipedia, Yahoo, WordPress, Drupal m.fl. Det er et af de mest udbredte sprog til dynamiske webløsninger. Det har gjort sproget interessant for nybegyndere såvel som øvede.

Rasmus Lerdorf er en væsentlig figur i open source-bevægelsen, og står sammen med Linus Torvalds (Linux) og Michael Widenius (MySQL) bag initiativet No software patents.