Regnestok

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Regnestok til mortergranater

Regnestokken er en mekanisk analog computer, der udnytter logaritmer til at udføre multiplikation og division, og til funktioner som eksponenter, rødder, logaritmer og trigonometri. Den er typisk ikke designet til addition eller subtraktion, som udføres ved hjælp af andre metoder.

Den består af en stok, som er den største del, og en skyder der kan bevæges inde i stokken. Begge har numre, der vokser eksponentielt langs aksen. Eftersom log(a⋅b)=log(a)+log(b) kan man beregne et produkt ved at finde det første tal på stokken. Derefter flytter man skyderen således at dennes nulpunkt er udfor tallet. Man flytter derefter løberen hen til det andet tal på skyderen, således at stregen står over det. Man kan nu aflæse produktet ved at kigge på stokkens tilsvarende tal ovenover. Maksimal nøjagtighed for standard lineære regnestokke er omkring tre decimaler med signifikante cifre, mens videnskabelig notation bruges til at holde styr på resultaternes størrelsesorden.

Pastor William Oughtred og andre udviklede regnestokke i det 17. århundrede baseret på det nye arbejde om logaritmer af John Napier. Før fremkomsten af ​​den elektroniske lommeregner var det det mest almindeligt anvendte beregningsværktøj inden for videnskab og teknik.

Regnestokke findes i en bred vifte af stilarter og optræder generelt i en lineær, cirkulær eller cylindrisk form, med linealskalaer indskrevet med standardiserede graduerede markeringer. Regnestokke fremstillet til specialiserede områder såsom luftfart eller finans har typisk yderligere skalaer, der hjælper med specialiserede beregninger, der er specifikke for disse områder. Regnestokke er tæt forbundet med nomogrammer, der bruges til applikationsspecifikke beregninger. Selvom den ligner en standard lineal i navn og udseende, er den ikke beregnet til at blive brugt til at måle længde eller tegne lige linjer.

Regnestokkens brugervenlighed, let tilgængelighed og lave omkostninger fik den til at fortsætte med at vokse gennem 1950'erne og 1960'erne, selvom elektroniske computere gradvist blev introduceret. Introduktionen af ​​den håndholdte elektroniske videnskabelige lommeregner omkring 1974 gjorde regnestokkene stort set forældede, og de fleste leverandører forlod virksomheden.