TextMaster

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
TextMaster brugervejledning

Tekstbehandlingssystem, som blev solgt til CR7 Diplomat og CR16 Ambassador. Er sandsynligvis udviklet af Christian Rovsing A/S og rettighederne opkøbt af GN Netcom A/S efter CRs konkurs i 1984.

Beskrivelse fra CR7 User Reference Manual:

TextMaster er udviklet i Danmark, med det karakteristiske skandinaviske ønske om godt design. Dette har resulteret i et produkt, der er nemt at bruge, men leverer stadigvæk et stærkt sæt faciliteter. Nogle af dens funktioner er beskrevet nedenfor.

Kommandotaster

De mest almindelige redigeringskommandoer fremkaldes af et enkelt tastetryk på en af hjælpetasterne. Denne evne til at redigere hurtigt og nemt er en af de vigtigste fordele ved tekstbehandling. For eksempel i stedet for at klippe og klistre, som det er nødvendigt ved brug af en skrivemaskine, kan tekststykker flyttes eller kopieres med en få tastetryk, og rettelser kan nemt foretages uden at efterlade grimme mellemrum eller at skulle genindtaste.

Brugervenlighed

TextMaster er nem at bruge, fordi du aldrig behøver at huske, hvordan du bruger den. Betydningen af kommandotasterne er forklaret på selve tastaturet. Desuden, hvis du begynder at skrive en kommando og indser, at du har lavet en fejl, kan du opgive kommandoen med et enkelt tastetryk.

Formatering på skærmen og tekstombrydning

En anden måde, hvorpå TextMaster gør tingene nemme at forstå, er ved visning af et dokument på skærmen, som det vil se ud, når det udskrives. For eksempel justeres teksten i forhold til venstre og højre margen mens du skriver det. Desuden behøver du ikke bekymre dig om at trykke på RETURN-tasten (svarende til at returnere vognen på en skrivemaskine) i slutningen af en linje, for så snart du skriver et ord, der overstiger højre margen, er det ord automatisk flyttet til begyndelsen af næste linje. Denne funktion er kendt som word-wrap.

Menuer

Når du har et valg af handlinger, bliver du præsenteret for en let forståelig menu, hvorfra du kan vælge den passende handling.

Layout

En anden stor fordel ved en tekstprocessor er den lethed, hvormed du kan justere layoutet af tekst på en side. Med TextMaster er margener og faner nemt opsat, og deres positioner vises permanent på skærmen. Centrering af linjer, sidehoveder og sidefødder, hjælp til at binde lange ord i slutningen af ​​en linje, og understøttelse af inklusion af tabeller ved hjælp af kolonnemanipulation og decimal tabulatorer hjælper dig alle med at opnå præcis det layout, du ønsker.

Dokumentadministration

En anden af TextMasters kraftfulde, men alligevel enkle funktioner er integrationen af en dokumentadministrationsfacilitet i tekstbehandleren. Liste, kopiere, omdøbe og slette-kommandoer udføres på samme måde som tekstmanipulation, således at brugeren behøver ikke at lære et nyt sæt kommandoer. Derudover producerede filer ved andre applikationer, f.eks. et regneark, kan konverteres til tekstfiler og integreret i et dokument.

Kartotek

Men hvor TextMaster virkelig overstråler andre tekstbehandlingssystemer er i sin integrerede og omfattende elektronisk kortkartotek. Dette præsenterer en meget kraftfuld funktion til brugeren under dække af det letforståelige og velkendte koncept af et kartotek. Men det er meget, meget mere nyttigt end et manuelt kartotek. Fremstilling af standardbreve og formularer er den mest oplagte og brugbare anvendelse.

Kolonkommandoer

Med kommandoer indsat i dokumentets tekst kan man ændre udskrivningen af dele af dokumentet i forhold til de i udskrivningsmenuen valgte værdier. Det er disse kolonkommandoer, der gør, at man ikke er bundet til menuens faste udskrivningsformat hele dokumentet igennem.

Skabelon

Til kommandotasterne blev der fastgjort en skabelon på tastaturet over funktionstasterne.