ZX-data

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
ZX-datas første annonce i NY Elektronik, juli 1981

Firmaet ZX-data blev startet i 1981 af journalist Svend Garbarsch efter at have fået rettighederne til at forhandle Sinclair produkter i Danmark. Det første produkt var ZX80, og på grund af den meget lave pris for en komplet computer opfandt ZX-data ordet "Folkedatamat", som de fortsatte med i hele firmaets levetid. Firmaets første annonce var i NY Elektronik, juli 1981. Der blev solgt ca. 1.700 stk af ZX80, hvorefter de skiftede til ZX81 i november 1981. Prisen for en ZX81 var 1.595 kr. Det faldt senere til 1.197 kr. og i sommeren 1983 til 697 kr. da Lambda 8300 dukkede op.

ZX-data måtte det meste af tiden sætte annoncer i, hvor de advarede folk mod at købe fra parallel-importører.

ZX Spectrum kom i 1983. I Danmark blev der solgt ca. 17.000

Udover at sælge folkedatamater udgav ZX-data også ZinX bladet for brugerne.

Eftersom Sinclair QL, opfølgeren til ZX Spectrum, var en fiasko, var Sinclair ikke istand til at følge med konkurrenterne, og ZX-data gik konkurs i 1985.

I sit foredrag til arrangementet Da mikrocomputerne brød lydmuren i Danmark fortæller Rolf Ask Clausen om hans Onkel's firma ZX-data.

DATAforlaget

Svend Garbarsch havde også et firma kaldet "DATAforlaget", som foretog udgivelse af bøger, brochurer mv. uden eget trykkeri. Eksempler:

  • Fuld fart frem for folkedatamaten
  • Sinclair ZX Spectrum en Regnbue i en Datamat - et Kursus i BASIC-programmering
  • Dus med DOS: om brugen af IBM-klonerne