Analog Computer

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Fourier analog datamaskine

Denne form for computer var meget populær i 1950'erne og 1960'erne og endda ind i 1970'erne, da digitale computere var langsomme, og ikke gav det øjeblikkelige svar, som en analog maskine gav. Efterhånden som digitale maskiner blev mere kraftfulde, hurtigere og billigere, blev analoge computere forældede til de fleste applikationer.

Den analoge datamaskine på billedet er konstrueret af V. Frank på DTU i 1955-56. Den er brugt til Fourier-syntese, dvs. summation af Fourier-rækker, som er en vigtig operation i analyse af krystalstrukturer fundet ved Röntgen-krystallografi. Maskinen kan også bruges til harmonisk analyse.

Proveniens: Fremstillet af V. Frank 1955-56. Benyttet på Odense Universitet indtil 1970. Doneret til DDHF juni 2005 sammen med Betjeningsforskrift og nogle artikler om anvendelsen.

Dokumentation:

  • Lundström, Klimecki: Analogue computer for the summation of Fourier series with digital recording of the results, J. of Scientific Instruments vol. 38, 1961.
  • Simonsen, Lohse, Buchardt: Photochemical Studies, Acta Chemica Scandinavica 23 (1970) no.1
  • Originaldokumenter findes på IMADA, Syddansk Universitet, Odense.

Et tredie eksempel, hvor en analog computer kunne bruges, er med brodesign. Påvirkninger af vind og/eller mennesker, der går over dem, kan give store strukturelle problemer, hvis broen ikke er designet ordentligt og en egenfrekvens bliver forstærket.

Savnes: Historier fra nogle, der har benyttet maskinen. Links til anden info.