COMAL/historier

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Knud Christensen 16.3.2012 om starten

Det hele startede i Århus hvor Børge læste matematik. Sammen med Benedict Løftstedt definerede de et Pascal-lignende sprog til undervisningsbrug. Jeg kan huske at Børge havde forespurgt hos DIKU (Peter Naur) hvad det ville koste at udvikle en fortolker til COMAL. Svaret var nedslående.

I foråret/sommeren 74 (måske var det 73???) havde vi problemer med fejl i Data General’s Extended Basic. RC ville ikke gøre noget ved det, og det endte med at vi fik kildekoden så vi selv kunne rette fejlene. Jeg ved at det var i sommerferien for da jeg kom tilbage havde Per (Christiansen) konkluderet at det nok ikke var så svært at bygge Extended Basic om til COMAL.

Jeg ved at den første rigtige COMAL kørte i august 74, vi var pi… stolte og fik hver 500 kr. !!!

I efterårsferien 1975 var Per og jeg i København for at portere COMAL til RDOS (Realtime Disk Operating System). Extended Basic fortolkeren var i realiteten en ”recursive decent 1 symbol look a head” parser compiler. Den var tabelstyret med call return aktioner og en stak.

Jeg startede på Regnecentralen 1. juli 1976 med den opgave at portere COMAL til RC3600 (MUS) - det var et tidsbegrænset job der varede i 16 år. Porteringen til RC8000 skete i 78 og var uproblematisk bortset fra at Tove Ann Aris (som desværre er død) lavede en del Gold Plating som bevirkede, at vores fortolker (skrevet i Algol 6/7/Z) krævede mere og mere lager.


COMAL II på Vestfyns Gymnasium

I perioden 1976-79 gik jeg på Vestfyns Gymnasium (VG) i Glamsbjerg. På stedet var der en computer af typen RC 7000, med hulstrimmellæser, -huller og hulkortlæser, terminal og linieskriver - men ingen disk, og altså kun 1 terminal.

Computeren var i sit eget lokale, under opsyn af matematik / fysiklæreren, men det syntes ikke som om der var nogen særlig ide eller politik på VG med hvad maskinen skullebruges til. Derfor var det reelt nogle af gymnasiets ældre elever, som brugte den, og det var fra dem, jeg fik lært de første trick. Jeg kunne dog programmere før jeg kom til VG - på biblioteket havde jeg haft lånt en del bøger om Basic, bl.a. en bog fra ØK data, og den blå bog "Basic Lærebogen". Men jeg havde ikke haft adgang til en computer før.

Det fik jeg nu, og der var meget frie rammer - jeg skulle bare være ude af gymnasiet inden kl. 16 / 17. Det eneste, der manglede, var dokumentation over de varianter af Basic, der var tilrådighed. Så i sommerferien 1977 (dvs. mellem 1. og 2.G) skrev jeg en reference-manual over COMAL II sproget, som jeg (sammen med en kammerat Bent Brun Kristensen) havde udforsket. Det skal siges, at jeg ikke havde adgang til maskinen i sommerferien, hele manualen blev skrevet ud fra det, jeg kunne huske - og i een køre, med min gode gamle Schmidt-Corona skrivemaskine...

Manualen kan findes her Media:COMAL-II-reference.pdf (23 MB).

Mvh. Normann Aa. Nielsen


Rødkilde Comal

Ak ja, det giver mindelser om min gymnasietid i Vejle (Rosborg, 1981-84): RC7000 med RC-Basic. Systemet havde en 2.2 MB udskiftelig harddisk, det var stort. Endnu større blev det, da vi fik fat i en variant af COMAL fra det andet gymnasium (Rødkilde) i Vejle; her havde nogle fikse gutter lavet en variant af RC-Basic, som de kaldte 'Rødkilde Comal', og på vores gymnasium fik vi allernådigst lov til at muntre os med denne variant fredag eftermiddag, når alle andre var taget i byen for at drikke øl! Bemeldte 'fikse gutter' hed Laursen til efternavn...

Henrik Jæger 10. apr. 2012