DEC PDP-11

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
PDP-11/05 med to RK05 diske

Fra 1970 og op i 1980'erne designede og fremstillede Digital Equipment Corporation (DEC) den uhyre succesrige PDP-11 familie af minicomputere. PDP-11 familien var ekstremt succesrig i over 25 år - af gode grunde. Instruktionssættet var elegant og fleksibelt, det tekniske design var modulopbygget på måder, der ikke kun gjorde det muligt for producenten at specialbygge maskiner med mange forskellige pris-/ydelsesniveauer, men også tillod brugerne at udvide dem i feltet senere. PDP-11s arv i nutiden er dog nok, at det var på en PDP-11 at Ken Thompson og Dennis Ritchie udviklede Unix og programmeringssproget C.

Maskinerne fandtes i mange forskellige størrelser; mod slutningen af ​​dens levetid spændte rækkevidden fra personlige computere indbygget i en terminal til flerbrugersystemer, der var i stand til at tjene som en fælles ressource for en hel afdeling. Dette var en familie af 16-bit maskiner med en åben hardwarearkitektur og en række software til forskellige formål fra administrativ databehandling til processtyring i realtid.

Operativsystemer

DEC kunne levere flere operativsystemer til forskellige formål:

  • RSX-11M til kontrolsystemer i realtid. Bruges generelt af folk, der har programmeret i FORTRAN.
  • RSTS-11 (Resource-Sharing Time-Sharing) til multi-bruger virksomhedsapplikationer og til programmering i administrativ EDB på erhvervsskoler.
  • RT-11 til små indlejrede applikationer. Kun beregnet til en enkelt bruger, men der var en tredjeparts tilføjelse kaldet TSX-11, der i det væsentlige skabte et multi-bruger miljø, hvor hver bruger havde en virtuel RT-11 maskine.
  • V7M - En modificeret udgave af Version 7 Unix. Denne skiftede senere navn til Ultrix-11.

Universiteter kunne købe en kildekode licens til Unix direkte fra Bell Laboratories fra 1975.