Facit magnetbånds-karrusel

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Nærbillede af spoler

Da GIER i 1960'erne skulle bruges til administrativ databehandling (foruden tekniske beregninger), blev den udbygget med magnetbåndsstationer, hvor magnetbåndene fungerede som udskifteligt baggrundslager. De gængse magnetbånd var meget lange bånd på store spoler (radius ca. 7 tommer, dvs ca. 18cm), og det kunne derfor tage lang tid at søge og manipulere data på magnetbånd.

For at formindske behandlingstiden udviklede Facit AB (svensk datafirma fra Åtvidaberg) midt i 1960'erne en magnetbånds-karrusel. Stationen havde et stort hjul, karrusellen, hvorpå der sad 64 små magnetbåndsspoler, samt ét læse/skrivehoved, der kunne håndtere én lille spole ad gangen. Den samlede datakapacitet var omtrent som på et gængs magnetbånd, hvor det meget lange magnetbånd var klippet i 64 kortere stykker, der sad på hver sin lille spole. Søgning og datahåndteringen foregik ved at dreje karrusellen, så data på den ønskede lille magnetbåndsspole kunne søges, læses eller skrives. Derved mindskedes den samlede behandlingstid for en række data-tunge opgaver.

Station til karrusel

Flere GIER-maskiner blev udstyret med Facits karrusel til administrativ databehandling. Men desværre lykkedes det aldrig at gøre karrusellen rigtig pålidelig, og selvom ideen var god, blev karrusellen ikke nogen rigtig succes.

Eksemplaret i samlingen

En karrusel med spoler blev doneret til samlingen den 13.februar 2005 ved fejringen af DASK's fødselsdag på Ingeniørhøjskolen af Magnus Johansson, projektleder, IT-Ceum i Linköping. Ifølge Magnus Johansson er karrusellen designet af Erik Stemme, der var chefdesigner på BESK.