GIER/Kørende

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Vi prøver at få en GIER maskine til at køre igen.

Der arbejdes på følgende fronter:

Strømforsyning

GIER strømforsynes fra det 3-fasede lysnet (3x380V), og har et effektforbrug i størrelsesordenen 1KW eksklusiv konsol, tromle, eventuel buffer og øvrige ydre enheder.

Som hjælpespænding internt i strømforsyningen benyttes en spænding på -12V, der fremkommer ved ensretning og udglatning af en spænding fra en konventionel 1-faset jernkernetransformator. Hjælpespændingen benyttes primært i den relativt omfattende "relælogik", der benyttes til forsinket indkobling af visse spændinger, sekvensstyring af overvågningskredsløb for spænding, strøm og temperatur.

Hovedstrømforsyningen er baseret på en 3-faset jernkernetransformator, der leverer syv 3-fasede sekundærspændinger, der ved et klassisk netværk af seks dioder pr. spænding og en efterfølgende elektrolytkondensator til udglatning leverer basis for spændingerne: +24V, +10,5V, -31,5V, -13,5V, -7,5V, -3V og -16V.

-16V videreføres ureguleret, mens de øvrige spændinger gennemgår en transistorbaseret serieregulering. Af spændingerne +10,5V og -13,5V dannes desuden spændingerne: +4,5V, +1,5V, -4,5V og -1,5V ved regulering.

De 11 hovedspændinger benyttes som beskrevet i GIER/Spænding.

Hovedspændingerne overføres til distributionsskinner i GIER gennem to kontaktorer, der indkobles når kanppen "Maskinspænding" aktiveres. Kontaktorerne benyttes ud over til kontrolleret afbrydelse af "Maskinspænding" også til spontan udkobling af samtlige spændinger ved overspænding, overstrøm eller høj temperatur.

Skrivemaskine

Motoren kunne ikke køre rundt, Henrik arbejder på at finde ud af hvorfor.

Det lykkedes omsider at få motoren frigjort fra resten af skrivemaskinen, og at få adskildt motoren. De selvsmørende lejer var simpelt hen "groet fast", formodentlig fordi smøremidlet stivner/hærder med årene.

Efter rensning, smøring (med kuglelejefedt fra cykelsmeden...) og gensamling kører motoren igen (Feb. 2009). Så er det bare at få monteret den igen, med støtte af billederne her:

GIER/Skrivemaskine

Oktober 2009: Motoren er på plads igen, og skrivemaskinen fungerer delvist - i hvert fald lyder den rigtigt... men der er tydeligvis behov for noget rensning og smøring.

Liste over IBM smøremidler

June 2010: Vi er meget interesseret hvis nogen kender nogen som kan hjælpe med at servicere/justere/reparere skrivemaskinen. Mekanikken er identisk med en "IBM Model B Typewriter" fra slutningen af 50'erne.

Printplader

GIER/Plade

Ved at sammenligne ledningsføringen på bagsiden af printpladehylderne med de forskellige versioner af manualer vi har, er vi nået frem til at det ihvert fald ikke er en "Gier 4" model vi har.

Indtil videre er arbejdshypotesen, at der er tale om en "Gier 3" model, hvilket heldigvis passe med de manualer Mogens har indskannet.

Vi har ophævet det manualsæt der har en rød dymo med "22" øverst på ryggen, til vores officielle arbejdskopi.

Tromle

Den 10. juni 2010 satte vi spænding på en af de løse GIER-tromler. Den kører fint, omend med en del lejestøj. Er nok 30 år siden den havde kørt sidst...

Vi nåede også at checke nogle af signalerne fra læse-skrivehovederne. På billedet ses "ord-clock" (500us/ord => 40 ord/20 ms). Der er øjensynligt 21 impulser på "bit clock" pr. ord. Iflg. A Manual of GIER Programming, Vol. II pp. 8, er der 43 eller 45 bit/ord på tromlen: 40 databit + 2 mærkebit + 1 eller 3 paritetsbit, afhængig af om tromlen er fra 1 1-tromle eller 3-tromle GIER.
En mere detaljeret beskrivelse kan findes i Technical Manual of GIER, Vol. IV, section 6: Drumstore: Bits fra datasporene læses/skrives på begge flanker af bit clock (clock track III), samt på den negative flanke af word clock (clock track II): Ialt 43 bit; korrekt paritet er når der er et ulige ntal 1-bits. 45-bit varianten er ikke nævnt her. Men i dokumentet Behandling og indkøring af magnettrommel type TRS 5604 og TRS 5605 til GIER er det forklaret at der skal indspilles 23 pulser på clock track III til en 3-tromle GIER, mod 21 pulser ellers.
Kodningen af datasporene kaldes NRZ, men af beskrivelsen fremgår at det er NRZI: Magnetiseringsretningen skifter ved starten af hvert ord samt for hver 1-bit, og uændret for 0-bits.

Software

Imens hardwaredrengene løber rundt med loddekolber, kan vi kigge lidt på hvad der skal ske på softwaresiden, når maskinen engang kommer til at køre.

Heldigvis kan vi prøve det hele af på GIER simulatoren, så vi er parate med strimlerne når den store dag oprinder.

GIER/Testsoftware

Kontrolbord

23. september 2010: Det store kontrolbord hvor man kan inspicere og ændre indholdet af alle registre, er nu tilsluttet centralenheden.

...og det første bit kan sættes, dog kun når man holder på knappen :) :

Noget om ordredekodning

Een ting er historien med "nummererede" kort-versioner, som PHK blogger om. Men man løber også ind i sådan noget som plade 0222.

Bemærk listen over positioner hvor 1 eller flere inkarnationer af 2. niveau logikken ikke er monteret. Dvs. disse kort er forskellige, uden at det fremgår af nummereringen, men åbenbart af en lille label man klistrede på kortene, jvf. billedet.

Billedet siger C4-1, så skal 2. del af sektion A mangle, og det passer - ben 13 ender blindt på kortet. Men hvorfor er C4-1-13 så trådet - til H16-EE, dvs mikrokodelageret...?

Forklaringen kan findes i Teknisk beskrivelse af Gier, bind 1. side 13, "Mode 2 Op 2-3-4-5". Her er de "blinde" forbindelse til andre 0222 plader, f. eks. C4-16-10 vist i diagramform. Så altså: Orderdekodningen er designet komplet, således at hver instruktion kan have sit eget mikrprogram => hver maskininstruktion har sit eget "tårn", og sin egen H-stik forbindelse. Bagefter har man så under udvikling af mikroprogrammet ladet flere instruktioner deles om samme mikroprogram (f. eks. instruktion 2,3,4,5), ved at forbinde pågældende tårne sammen i mikrokodelageret. Og til sidst har man optimeret ordredekodningen med "wire-OR" mellem 0222-kredsløbene, og fjernet unødvendige komponenter!

Dette er i øvrigt dokumenteret i Teknisk beskrivelse af Gier, bind 1. side 76-77: "Operationssammenkoblinger i KE".

Start/stop logik

Maskinen stopper efter at have kørt et stykke tid (sekunder, minutter).

Jeg har scannet start/stop logikken ind fra teknik1 i større opløsning.

Bevaring af tromleindhold

Jeg har skrevet to små programmer:

Det første program huller en strimmel med indholdet af tromlen. Hver kanal indledes med kanal nummer og afsluttes med en checksum. Kan en kanal ikke læses trykker man på Reset og Normal start, så fortsætter programmet med næste kanal.

Det andet program kan bruges på simulatoren til at indlæse strimlen til tromlen.

Strimlen bliver ret lang, så måske skal vi vente til vi kan samle uddata op uden at skulle bruge punchen.

Nogle af de tromlekanaler, vi har kigget på, kunne se ud til at indeholde tekstfiler. Jeg har lavet et lille program som læser alle kanaler på tromlen og leder efter tekstmønstre. Tekst er i Help-3 gemt som 6 tegn i hver celle. Bit 0-3 indeholder 1111 i alle celler, undtagen den sidste celle, som indeholder 1010. Hvis programmet finder dette mønster udskrives kanalnummeret på den første kanal og selve teksten.

Skrivemaskine simulering

Skrivemaskinen er et af de svageste led i vores projekt og derfor besluttede vi at gøre det muligt at tilkoble noget andet istedet, således at, selv hvis vi får skrivemaskinen til at fungere nogenlunde, behøver vi ikke at slide unødigt på den i museums-sammenhæng.

Løsningen er beskrevet her: GIER/Skrivemaskinesimulering

GIER hastighed

Jeg har haft nogle udfordringer i at få simulatoren til at køre med samme hastighed som den rigtige GIER.

Ved hjælp fra Poul-Henning er det lykkes at komme lidt nærmere på en løsning.

Se mere på: GIER/Hastighed

HJÆLP og GIER ALGOL III

Vi har ikke hulstrimlerne med kildeteksten til HJÆLP (det gamle operativsystem til GIER) eller til GIER ALGOL III oversætteren.

Vi har udskrifter af kildeteksterne, som jeg har prøvet at taste ind og fået til at virke.

Se mere på: GIER/HJÆLPGAIII