Grid-Runner

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Grid-Runner på Piccoline emulator

Grid-Runner blev udviklet på hobby-basis af Anders Melander og Filip Larsen i 1987. I den forbindelse er teksten med "GJH Partners/Kemikaliekontrollen" i hovedmenuen kunden, som en kopi af spillet blev givet til.

Spillet er en variant af Pac-Man. Formålet er at afslutte hvert niveau ved at ramme alle rektangler, før du løber tør for energi. Du skal også undgå jægere, som vil forsøge at opspore dig. Nogle gange vil en bonus vises, og hver giver en score på 200 point, hvis de bliver kørt over. Mellemrumstasten er en paniknøgle til at flygte fra en desperat situation. Det koster dig 10% energi, hver gang du trykker på den.

Anders Melander fortæller:

Historien er at jeg i midten af firserne var kommet i besiddelse af en RC Partner (Piccolinen's storebror) med farveskærm og printer og sammen med min kammerat Filip Larsen skrev jeg programmer til den på hobbybasis. Jeg kaldte mit "hobbyfirma" C/S SysteMonics - C/S fordi jeg syntes det lød smart (det stod for Cyber Soft). Så var navnet i det mindste på plads, når man en dag skulle starte sit eget firma.

Som du sikkert allerede ved så havde Partneren (og Piccoline) en Intel 80186 processor og kørte Digital Research's Concurrent CP/M 86 (multitasking CP/M 86 og for Partneren's vedkommen flerbruger). Grafik-subsystemet i CP/M hed GSX. Da jeg var studerende og ikke havde råd til at købe dokumentationen til GSX (den kostede mange tusinde kroner), så valgte jeg i stedet at printe et hex-dump af Partneren's GSX driver (den fyldte 32K) og så disassemblere den i hånden med papir og blyant og en 8086 referencemanual jeg havde lånt på biblioteket. Jeg havde tilsyneladende rigelig med tid den gang :-) Efter mange, mange, mange nætter blev jeg færdig og med den viden jeg havde erhvervet mig vidste jeg nu ikke kun hvordan GSX kunne bruges, men også hvordan man kunne skrive direkte til videohukommelsen. Så vidt jeg husker havde den et rimeligt funky format, da displayet blev styret af en Intel chip (80730 så vidt jeg husker), hvis primære formål var at skrive i tekstmode.

Omkring denne tid fik jeg sammen med Filip en freelanceopgave for GJH Partners og da den var overstået blev jeg ansat på deltid som udvikler. Filip studerede til Civil Ingeniør og havde ikke tid til at arbejde. Det havde jeg nu heller ikke (jeg gik på studenterkursus), men man må jo prioritere.

GridRunner må være skrevet i PolyPascal til CP/M-86 og grunden til at du ikke kan få grafikken til at virke er med stor sandsynlighed at det skriver direkte til skærmhukommelsen. Jeg ved ikke hvordan din emulator håndterer det. Spillet er skrevet til Partner. Vi havde ikke, og solgte ikke Piccoliner, og der er god sandsynlighed for at memorylayoutet er forskelligt mellem Partner og Piccoline.

Jeg ved ikke hvorfor Filip figurerer, for jeg mener ikke at han var involveret i lige netop dette spil. Måske jeg har brugt hans menustyringsmodul. Spillet blev udviklet på hobbybasis og har sikkert bare cirkuleret på floppyer. Jeg kan spørge ham næste gang jeg ser ham.

GJH Partners lå på Nyelandsvej på Frederiksberg og var et lille udviklingshus (en enkelt DataFlex udvikler) der også var forhandler for bl.a. Regnecentralen. Det var drevet af tre gutter med efternavnene Gormsen (udvikler), Juhl (sælger) og Hauerslev (teknikker).

Jeg kan huske at GJH havde Kemikaliekontrollen som kunde. De har formodentlig leveret en dataflex løsning til dem og sikkert også tekstbehandlingsprogrammet Lex. Jeg vil gætte på at Kemikaliekontrollen på et eller andet tidspunkt har fået en diskette med GridRunner på. Dvs. de har ikke nogen egentlig forbindelse til programmet.