Hugo

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Skærmtrolden Hugo blev kendt på TV i starten af 90'erne via TV2 programmet Eleva2eren. Det er en interessant del af den danske spil udvikling, og var den første egentlige internationale danske spilsucces. De fleste af de udviklere der har været med arbejdede som freelancere, hvor Hugo som sådan blev tegnet af Silverrock Productions og manden bag: Ivan Sølvason.

OsWald

Det hele startede i sin tid med, at Jesper V. Jørgensen i 1988 fik idéen til et simpelt lille platforms spil, som kom til at hedde OsWald. Det er meget overskueligt spil, hvor isflager kommer ned over skærmen i 3 kolonner. Her skal man så hoppe rundt med isbjørnen OsWald uden at falde i vandet. Han lavede selv grafikken til Amiga versionen, som Esben Krag Hansen programmerede og Mikael Balle lavede lyden til. Dette skete i regi af Starvision International, som derudover ellers kun har lavet spillet M.A.C.H. i 1987. OsWald blev udgivet af Silverrock Productions, og endte med at komme på TV i programmet Eleva2eren i 1989. Til TV benyttede man en tilrettet udgave af Amiga versionen. Der var bla. tilsluttet et modem, som kunne lave DTMF dekodning, således den seer, der kom igennem telefonslusen til programmet, kunne styre isbjørnen OsWald via sin trykknap telefon. Hvor mange idag nærmest ikke kan forholde sig begrebet fastnet telefon, så skulle man for knap 25 år siden minde folk om, at man ikke kunne benytte de gamle drejeskive telefoner. Teknisk set ville et modem også fint kunne dekode puls signalet, men det er jo ikke videre praktisk med en drejeskive til at hoppe rundt på skærmen.

Hvor Jesper V. Jørgensen selv var med til, at lave Amiga udgaven, så var det Niels Krogh Mortensen som tegenede OsWald til Commodore 64. Jens-Christian Huus lavede lyden, og Thomas Villadsen programmerede. Thomas kendte Uffe Jakobsen (som senere var med til at lave Hugo), som hjalp ham med nogle timings- og raster rutiner. Uffe har i forbindelse med en udstilling på Post & Tele Museum lavet en DTMF til joystick adapter, så de besøgende kunne spille OsWald via en telefon på samme måde som i Eleva2eren.

Super OsWald

For at udnytte den popularitet havde opnået på tv, så kom Super OsWald til verden. Spillet er stort set det samme bortset fra tilføjelsen af OsWaldine, så man kunne spille 2 ad gangen.


Hugo

Nina Klinker Jørgensen (nu Stephensen) med Skærmtrolden Hugo. Promotion foto fra TV2
Nina Klinker Jørgensen (nu Stephensen) med Skærmtrolden Hugo. Promotion foto fra TV2

Ivan Sølvason sætter i 1990 Niels Krogh Mortensen til at tegne afløseren for OsWald - nemlig Hugo. Han fandt på figuren på en cykeltur fra Hellerup til Gladsaxe, og De første billeder af Hugo blev tegnet hjemme hos hans mormor.

Afskylia har fanget Hugoline, og det er nu op til Hugo at finde frem til hende, gennem minerne i et bjerg og en tog tur. Igen som med OsWald, via et meget simpelt interface, som kunne styres via telefonen. Dette blev dog kun brugt i TV udgaven, og ikke den kommercielt tilgængelige udgave. Dette var starten på en lang række eventyr med Hugo gennem de næste 25 år. Senest i 2012 med over 1 million apps solgt på 3 dage til smartphones.

Hvor OsWald blot havde vist vejen, så blev Hugo en kæmpe success. Mange fra den årgang husker den fra TV, hvor Nina Klinker Jørgensen var Hugo's "mor" i TV2 underholdningsprogrammet om fredagen i Eleva2eren. Det var Michael Brockdorf der lagde stemme til, og mange af Hugos faste udtryk gled som catchphrases ind i det danske hverdags sprog, med udtryk som "Hør, hvor skal vi hen, du?" og "Hallooo, er der nogen hjemme?". Michael lagde stemme til live under udsendelserne, og et kamera registrerede hans mundbevægelser, og sikrede Hugo bevægede munden rigtigt.

Broadcast udgave blev afviklet på en Amiga, som var sat sammen med bla. en genlock adapter og dedikerede hardware knapper for nem afvikling. Dette system blev samlet i et rackskab og solgt til TV stationer i mere end 40 lande over hele verden som |ITE System 3000. I Danmark var kvaliteten af telenettet så god, at et modem fint kunne bruges til at afkode DTMF tonerne. Men allerede i det første land, Spanien, var man nødt til at lave en bedre detektering med Intel 4080 single board computer og egenudviklet pattern matching. Der var meget pres på, at få det hele færdigt til det første show. Ærgrelsen hos udviklerne var derfor stor, da værten i stedet brugte tiden på at fortælle vittigheder, og Hugo end ikke en gang sprang væk fra toget.

Du kan kan se klip med Hugo og Nina fra Eleva2eren (klip 1 klip 2 klip 3 klip 4), og fra Eleva20eren 20 år senere med et tilbageblik.


Links

http://www.playright.dk/info/titel/mach

http://www.playright.dk/info/titel/oswald

http://www.playright.dk/info/titel/super-oswald/

http://www.playright.dk/info/titel/skaermtrolden-hugo

http://www.playright.dk/info/soeg?_submit=1&_soeg=0&soeg=hugo

http://programmer.tv2.dk/articlenew.php/id-51820337:sjove-facts-om-sk%C3%A6rmtrolden-hugo.html

http://programmer.tv2.dk/articlenew.php/id-51801809:sk%C3%A6rmtrolden-hugo--hvor-blev-han-af.html

http://finans.tv2.dk/nyheder/article.php/id-46914136:hugo-stj%C3%A6ler-alles-hjerter.html

http://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/spil/article1846958.ece

http://politiken.dk/tjek/digitalt/spil/ECE1438282/skaermtrolden-hugo-vender-tilbage/