IBM 082 Card Sorter

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
IBM 082 Card Sorter

IBM 082 kan mere end bare sortere hulkort. Sorteringen sker ved at en lille metalbørste gennem et hul får kontakt med en rulle. Der aktiveres en magnetspole, som trækker en tynd plade ned, så kortet bliver ført frem mellem 2 smalle plader, hvorefter kortet ender i 1 ud af 13 lommer : 0..9, 11 og 12 svarende til kortrækkerne, og en lomme til kolonner uden huller. 11-hullet og 12-hullet er de 2 huller ovenover 0-hullet. 12-hullet ligger nærmest kanten. På højre side ses et håndsving. Dette bruges til at positionere børsten over den kolonne der skal sorteres på.

Under håndsvinget findes en lille låge. Her kan man aktivere/deaktivere de enkelte rækker. Hvis man f.eks. vil frasortere alle kort hvor der er et hul i 4-rækken, deaktiverer man alle andre rækker. Det vil bevirke at alle kort uden et hul i 4-rækken, kommer i samme lomme.

Og hvordan sorterer man så? Kortene lægges i hopperen, med face down, og 12-hullet udad. Håndsvinget sættes på den mindst betydende kolonne. Når kortene er løbet igennem sorteren, lægger man dem ovenpå hinanden igen, fra højre mod venstre. Så skifter man kolonne, og lader dem igen løbe gennem maskinen. Sådan fortsætter man hele vejen.

Der kan også sorteres alfanumerisk. Her laver man først en gennemløb hvor man vælger på 3 huller: 0 11 og 12. Disse 3 bunker holdes nu for sig. Så tager man 0-bunken igen, for det kunne jo være at det ikke var et bogstav, men et rigtigt 0. Denne bunke vælges nu på 0..9. Dem der ryger ud i 0-lommen, er så "rigtige" nuller, hvor de andre er bogstaverne R..Z (skal kontrolleres). Vi ender altså med 4 bunker: 3 bogstavsbunker (A..I, J..Q, R..Z) og 1 bunke med rene tal.

Historien om IBM Card Sorters fra Columbia University.

Nico de Jong fortæller:

Da de fleste filer i EDB'ens ungdom var sekventielle (diskene var for små til at kunne huse databaser), var sortering et krav. Virksomheden hvor jeg var operatør, brugte varenumre med 10 cifre, hvilket medførte at samtlige kort skulle 10 gange gennem sorteren.

Der kunne også sorteres alfabetisk, men det var et hulens arbejde. I et hulkort repræsenteres A..Z med 2 huller ; A..I havde et hul i række 12 plus et i 1..9; J-R et hul i række 11 plus et i 1..9, og S..Z tilsvarende et hul i 0-rækken plus et i 2..9. Man skulle således først sortere på række 12 11 og 0, hvilket allerede her giver problemer, fordi kortene med et (numerisk) 0 også ville blive taget. På billedet kan du i højre side se noget cirkulært. Dette er en klap; bagved kan man vælge hvilke rækker sorteren skal behandle, og hvilke rækker skal rejectes.

Når man så havde de 3 bunker, slog man switchene fra igen, og sorterede hver bunke efter 0..9. Til sidst blev de 3 bunker lagt bagved hinanden, og så havde man sorteret på A..Z