IBM 188 Collator

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

En collator blander to separate stakke af kort sammen til et sæt (eller to, tre, eller fire). Et eksempel på en sådan operation er hvis man har registreret sine salg på hulkort med kundenr. som et af felterne, og man har kundernes adresser på en anden stak kort. Ved at lægge salgs-kortene i den ene tragt og kundekartoteket i den anden kan man lave en sammenlægning. Kunder der ikke er solgt noget til lander i første lomme. Kunder med salg lander i midterste lomme efterfulgt af salgs-kortene for den kunde. Salg uden kendt kundenr. lander i sidste lomme. Man kan dernæst udskrive fakturaer ved at læse den midterste stak med andet udstyr. Kortene i sidste lomme skulle behandles manuelt.

Historien om IBM Collators fra Columbia University.


Nico de Jong fortæller:

Det kunne Storm P ikke have gjort bedre.

Maskinen havde 2 input stackere, og 5 output"lommer".

Jeg kan ikke umiddelbart huske hvordan den blev "programmeret", men den havde flere funktioner :

  1. merge kortene fra de 2 stackere,
  2. sammenligne de 2 stackere,
  3. bruge kort fra den ene stacker til at fjerne det tilsvarende kort i den anden stack,

Man kunne programmere den til at selectere en af de 5 lommer, f.eks. den mergede mængde ud i lomme 3 (den midterste), rejectede kort i lomme 1 og/eller 5, osv. Problemerne opstod når man ville køre det hele ned i samme lomme, eller hvis kortene kolliderede undervejs. Jeg har stået mange gange med en lille sav og savet kort ud af maskinen... Den kunne læse 650 kort/min fra begge sider. Larmen var simpelthen øredøvende. Man måtte jo også sørge for at kortene var sorteret inden Merge funktionen.

HB havde et varekartotek på 10-12 cassetter med hver 3.200 kort, så hvis man tabte en kassette på gulvet, skulle man sortere 3.200 kort på 10 kolonner.