IBM 3850

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Patron til IBM 3850 masselager

IBM 3850 masselageret var et online magnetbåndslager anvendt fra midt i 70'erne. Hver patron (Engelsk: data cartridge) kunne indeholde 50 Mbyte og hele masselageret mellem 35 og 235 GByte, hvilket var en enorm kapacitet for den tid. Patronen var ca. 5 cm i diameter og 10 cm i længde.

Når data skulle bruges, blev indholdet af båndet læst over på en harddisk, hvortil der så var direkte adgang efterfølgende. Denne proces tog ca. 15 sekunder. Harddisken havde en kapacitet på 100 Mbyte og kunne således rumme indholdet fra 2 patroner. Når der blev behov for mere plads på harddisken, kunne data læses tilbage på en "tom" patron, der så blev placeret af en robotarm i masselageret igen.

Masselageret var opbygget som en bikube med to reoler med sekskantede rum (IBM 3851). Mellem reolerne kører en robot, som kan hente og placere patroner i rummene. Systemet kan derfor køre uden manuel betjening.

I 1982 blev et IBM 3850 masselager med en kapacitet på 2.000 patroner installeret hos NEUCC, dvs. i alt 100 GB, hvoraf halvdelen var reserveret til RECKU. Overførsler af store datamængder til et fælles masselager krævede transmissionshastigheder i størrelsesordenen megabit pr. sekund og P&T leverede en 2 MBit/sek PCM-forbindelse mellem NEUCC og RECKU.

Læs mere om masselageret på Wikipedia.