Lear Siegler ADM-3

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
ADM-3 terminal

ADM-3 terminalen er baseret på et billedrør - deraf betegnelsen en CRT terminal - CRT står for Cathode Ray Tube. Tidlige modeller som ADM-3 var designet til at afløse teletypeprintere og kunne kun udføre de samme operationer - f.eks. lade markøren skifte linje. En "form feed" ville blanke skærmen. De kaldtes derfor også 'glas teletypes'. Man skrev på terminalen og når markøren nåede til bunden så rullede teksten en linje op. Der var ingen måde hvorpå man kunne få markøren til at bevæge sig op på ovenstående linjer.

Et år senere lancerede Lear Siegler ADM-3A terminalen, som gjorde det muligt at styre markøren, hvilket gjorde det muligt at udvikle software som udnyttede denne nye ide.

Funktionsmåde

På skærmen af glas dannes de enkelte tegn, når en elektronstråle rammer en fosfor-belægning på indersiden af glasset. Herved opstår små prikker af lys arrangeret i et 5*7 mønster (matrix med pixels) således, at et omrids af de forskellige tegn kan dannes. Terminalen er konstrueret med integrerede kredse, men kan blot vise de tegn, som en mikro- eller minidatamat sender til den tegn for tegn. Der er ingen "block" mode. Deraf betegnelsen dum terminal.

Læs mere om ADM-3A terminalen på Wikipedia.