MDS 1200

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
MDS 1200

Mohawk Data Sciences (MDS) var specialister i data entry.

MDS 1200 systemet er et ”Key to Disc” system hvor alle nødvendige centrale enheder er samlet i samme kabinet i modsætning til storebroren MDS 2400. Før systemet blev lanceret skulle et system samles af følgende, som havde hver sit kabinet:

  • MDS 2404 Systemenhed med processor, hukommelse og frontpanel
  • Disc kabinet med 1 eller 2 udskiftelige diske (2,5 mb data)
  • Båndstation
  • Og dertil et antal skærme

MDS1200 systemet har ud over processor og hukommelse også indbygget båndstation og en 2,5 mb udskiftelig disc. Dertil kunne kobles et antal indtastningsterminaler med små 5” skærme.

Systemet blev programmeret med en lang række skabeloner, som passede til de tasteopgaver der skulle udføres. Resultatet af hver indtastningsbatch var en fil med data, som sidenhen kunne læses ud på et bånd og afleveres hos kunden til viderebehandling.

Systemet arbejdede med 8 bits ord (Bytes) – men man anvendte ikke hexadecimal code, men i stede ”3-octal” code. Så fx:

Den binære karakter 01 000 111 blev udtrykt som: 107

Den binære karakter 11 111 111 blev udtrykt som: 377

Den binære karakter 11 100 100 blev udtrykt som: 344

Diskens opbygning var designet til samme batchbrug. Hver klynge af data havde forrest og bagerst links til hhv. forrige klynge og efterfølgende klynge. På den måde kunne kan arbejde sig igennem an datafil fra klynge til klynge af data. Den sidste klynge havde så et slut mærke. Det blev brugt når disken fik en fejl inden der var lavet backup af dataene. Så kunne man redde en del af dataene ved at følge klyngerne til det sted, hvor dataene var korrupte - sætte et slutmærke og så overføre de sunde data til et bånd.

Terminalerne til MDS 2404 og MDS 1200 systemet var de samme. De hed MDS 2491. Jeg husker kabeltypen som noget coaxial lignende med ”T-boxe” for hvert udtag til en terminal. De blev forbundet i serie med en terminator i den sidste T-box.

Terminalerne blev hovedsagelig brugt til indtastning af data på såkaldte ”hullestuer” som senere blev kaldt ”tastestuer”.

Næsten alle indtastninger var numeriske og det betød, at der ofte var et stort slid på netop de numeriske taster. Man kunne se mærker efter lange negle og af og til måtte man udskifte tasterne da indgraveringen var slidt helt væk.

MDS 2400 systemet fandtes i 2 udgaver. 2404 som var et Key to Disc system og så 2405, som var et egentligt batchsystem med printer – ofte koblet op til en EDB central via kommunikation på dial-up eller faste linjer.

Blandt kunderne var mange virksomheder i København.

DDHFs samling

Systemet er fra 1976 og består af et stort kabinet med flere delsystemer. Det er doneret af AP Data, Roskildevej 333, 4390 Vipperød, ved Allan West. AP Data startede med at have deres kontor lige ved Vipperød Station. Det var Anni Petersen der kørte firmaet, hendes mand var installatør. På et tidspunkt var lokalerne for små og de købte et nedlagt gartneri ved landevejen i Vipperød. Det var større forhold og der blev indrettet tastestue.

Se også MDS 2400.