NIMBI

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

NIMBI og GEO er de to ældste danske computerspil. NIMBI er en variant af det traditionelle spil NIM som også har været kodet om til spil, der har kørt på en række tidlige datamater. NIMBI er en variant først kendt som Geometrisk Nim udviklet af Piet Hein som modsvar til det matematisk løste Nim spil. I starten af 60'erne henvendte Piet Hein sig til Regnecentralen med et forslag om at lave en version af Geometrisk Nim til at køre på en "elektron hjerne". Regnecentralen tog imod projektet og gav det videre til den nyuddannede matematiker Søren Lauesen, som implementerede spillet på GIER. Det endelige spil stod klar i 1963 og inkluderede en spil-tavle med lysende knapper som indikerede hvilke punkter endnu ikke var taget. Det viste sig at NIMBI, ligesom NIM havde den svaghed at første spiller altid vil tabe hvis modspilleren vælger optimalt, hvorfor det var nødvendigt at tvinge GIER til spille først ved at trykke på "SVAR" knappen på tavlen i første runde uden at vælge nogle punkter.

Til arrangementet "3 danske computerspil fra de sidste 50 år" på Post og Tele Museum d. 13. februar 2013 afholdte Søren Lauesen et foredrag om tilblivelsen. Præsentationen kan findes her: Fil:NIMBI-Præsentation.pdf og en optagelse af arrangementet kan købes af medlemmer på DVD'en danske computerspil fra de sidste 50 år.

Har du lyst til at prøve spillet, så kan du spille det online. Alternativt kan spillet køres i GIER Simulatoren via Media:Nimbi.exe

Mere information