OP systemet

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
RC810 terminal hos Jydsk Telefon

En gang i 70’erne udviklede Regnecentralen et oplysningssystem til JTAS (Jydsk Telefon-Aktieselskab). Systemet blev kaldt OP-systemet. Det blev benyttet af de telefondamer, som besvarede forespørgsler om telefonnumre fra kunderne. Disse kunne ringe til Oplysningen på 0038 (senere ændret til 118) og få foretaget en søgning.

Systemet blev udviklet til datamaskinerne RC8000 og RC3500.

Systemet indeholdt en del teknisk raffinerede løsninger. Databasen med oplysninger om telefonabonnenternes navne, adresser og telefonnumre var organiseret på en snedig måde, som gjorde søgningerne meget hurtige. Desuden benyttede man sig af en såkaldt fonetisk søgning, således at man fik samme søgeresultat uanset man søgte efter ’Smidt’ og ’Schmidt’, hvilket jo er meget praktisk – man var fri for at spørge kunden om den præcise stavemåde, som kunden måske ikke kendte.

Flemming Sylvest Pedersen fortæller:

En gang jeg var på besøg i Århus-afdelingen, traf jeg Jørgen Zachariasen, som viste mig noget, som vist var en prototype af OP-systemet.

Der var flere interessante detaljer, som fangede min interesse.

Terminalerne var af en meget speciel type (lavet af Regnecentralen naturligvis) med et flot skarpkantet design, der var som en kasketskygge ud over skærmen. Skærmkabinettet var af metal. Hen over skærmen (et katodestrålerør, naturligvis) var der en mærkelig anti-refleks belægning, som bestod af et meget fint net af metaltråd. Skærmen var forbundet med RC3500 via et coaxialkabel, og al skærmlogik lå i RC3500, så skærmen var kun et ’dumt’ fjernsyn.

Tastaturet var separat, og havde ingen forbindelse til skærmen. Jeg ved ikke hvordan det var forbundet til RC3500. Hvad der blev tastet gik direkte til RC3500, som også skulle sørge for at skrive ekko af det indtastede ud på skærmen.

Systemet blev solgt til Jydsk Telefon i 1977, KTAS, Fyens Telefon, samt P&T således at OP-systemet var landsdækkende i 1978. I udlandet blev det købt af Oman (2 stk. RC8000 med 6 stk. 66 MB diske, 4 stk. RC3502 samt 16 stk. RC853 arabiske OP-terminaler). New York Telephone (24 stk RC8000, 2500 terminaler og 80 stk. RC3502). Michigan, Kuwait og Tyrkiet.

0036

Den elektroniske telefonbog - Windows 3 klient

Ud over 0038 havde Jydsk Telefon også etableret en modem-baseret tjeneste. Man brugte sin egen terminal eller computer til at ringe op til 0036. Man kunne derefter indtaste sine søgninger. Hvis man vil søge på (01) 92 50 00, skrev man * (søgning) T (på telefonnr.) og derefter sin søgestreng.

*T1 92 50 00
unesco national kommission
                  den danske frederiksholmskanal 25F

Det er en direkte forbindelse ind i OP systemet. Telefonselskaberne udviklede derfor en klient ved navn Den elektroniske Telefonbog, hvor brugeren kunne lave formular-baserede søgninger.