Olivetti/Programma 101/Generalforsamling 2013

Fra DDHFwiki
Spring til navigationSpring til søgning

Årets torsdagsaftner er meget gået med denne her

Olivetti Programma 101, som er et eksemplar af den maskine, jeg skrev mit første program til i gymnasiet i 1972. Den er fra midten af 60'erne, den første PC (siger de relevante Italienere i hvert fald) og har en kapacitet på omkring 2000 bits (250 bytes), der kan benyttes til lagring af 5-10 tal på 10-20 decimale cifre og 50-120 ordrer. Programmeringssproget er på maskin-kode niveau, meget lig programmerbare lommeregnere fra 70'erne, f.eks. HP-25 eller TI-58C, som jeg selv kender. Dog uden disse maskiners udvalg af matematiske funktioner, P101 har kun +-*/ og kvadratrod.

Tastatur og printer understøtter kun tal, ikke tekster. Programmer og data kan lagres på et eksternt medie, en slags magnetkort i stor størrelse, som man også kender tilsvarende fra HP- og TI-regnere fra 70'erne.

Jeg har lavet matematiske programmer, 2.-, 3.-, 4.-gradsligninger, sin, cos, logaritmer, exponentialfunktionen, datoen for påskesøndag, fakultetfunktionen i multilængde og så den her gammafunktion , en generalisering af fakultetsfunktionen til alle reelle tal, som er det eneste program fra dengang, jeg har fundet bevaret. Man ser programmet skrevet ud og en test session.

Vores eksemplar skulle gerne komme til at køre, men forhindringerne er mange, foreløbig mest mekaniske, og det er jo ikke noget, jeg har specielt meget forstand på. Men jeg får god hjælp af andre: Poul-Henning har gravet mange værdifulde oplysninger frem, ikke mindst de, der endte med, at jeg fik kontakt med folk i Ivrea, blandt dem designerne af mekanikken og elektronikken, som også arbejder med gamle de maskiner. Henrik har målt på kapacitorerne. Og andre følger interesserede med i begivenhederne.

Lidt stemningsbilleder: