Olivetti M24

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Olivetti lancerede deres første "rigtige" 100% kompatible M24 tilbage i 1983. Denne var baseret på en Intel 8086-2, 8 MHz (Verdens første overclock'ede PC).

På mange niveauer var Olivetti computeren forud for sin tid, ikke kun i designet, men også i dens hardware. Den blev udviklet at en lille gruppe på Olivetti Advanced Technology Center i Cupertino, Californien[1], som inden da havde designet Olivetti M20. Spefikationerne for M24 var total kompatibilitet, dobbelt hastighed og en anstændig video i både monokrom og farve. Den BIOS, som andre firmaer var blevet sagsøgt af IBM for at kopiere blev også reverse-engineered af Olivetti med den komplikation at både CPU og videocontrolleren var anderledes end den oprindelige IBM PC.

Dens grafikkapacitet var i nogen grad på det tidspunkt lidt underlig, da den havde et indbygget forbedret CGA-grafikkort, der ud over standarden 320 x 200 også understøttede 640 x 400 i 2 farver. Det krævede en proprietær dual-sync-skærm med et 25-benet D-sub stik.

Tastaturstikket var også forskelligt fra IBM PC/XT (5 benet DIN), idet det brugte et 9-benet D-sub i stedet for en rund DIN. Men det var kompatibelt med de senere PS/2 pinouts. En Olivetti-mus kunne sættes direkte i tastaturet. Musen kunne konfigureres til at simulere brugen af ​​tastaturets piletaster i DOS applikationer uden musestøtte.

Alle M24ere blev leveret med MS-DOS 2.1 fra Olivetti.

Olivetti gav også licens til både Xerox og AT&T i USA og Logabax i Frankrig til at frigive M24 under deres respektive mærker, som Xerox 6060, AT&T PC 6300 og Persona 1600. I 1986 var M24 markedsleder nr. 1 i Europa med ca. 300.000 M24ere solgt det år. På grund af dette høje salgsniveau blev Olivetti stemplet som den tredjestørste pc-producent i verden.Oversigt over Olivetti M24 modeller i arkivet

PC Model serie fra Olivetti