Printer

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Printere gør det muligt at få en udskrift af data på papir.


Efterhånden som datamaterne blev kraftige nok til at beregne andet end artilleritabeller og andre numeriske beregninger, opstod der et behov for at kunne udskrive i større mængder end hvad konsolprinteren kunne klare - f.eks. lønsedler. Den første printertype, der kunne klare dette, var tromleprinteren.

Tromleprinter

Denne type består af en tromle, hvor hele tegnsættet er sat ind for hver kolonne på papiret - typisk 132 kolonner eller mere. Tromlen roterer, og når det rigtige tegn er udfor linjen, slår en hammer på bagsiden af papiret og bogstavet er sat. Når tromlen har kørt en hel omgang og alle tegn er trykt i alle kolonner, så køres papiret en linje frem og processen starter forfra. Disse typer printere kaldes også linjeprintere fordi der skrives en linje ad gangen.

Dot Matrix

Dot matrix printeren blev opfundet i 1970.

Letter Quality

Dot matrix printere havde et ry for at levere dårlig udskriftskvalitet. Med kun 9 nåle var det muligt at set hvordan et bogstav var bygget op af prikker. Det kunne bruges til kladder, men så uprofessionelt ud til breve. Der blev udviklet en løsning kaldet Near Letter Quality (NLQ) hvor printhovedet blev forskudt en anelse og tegnet skrevet igen. Dermed blev mellemrummet fyldt bedre ud mellem prikkerne, men en side tog næsten den dobbelte tid at skrive ud.

Efter en tid kom der 24-nåls printere, hvor det var svært at se forskellen på et bogstav lavet af en skrivemaskine og en dot matrix printer. OKI Microline 931 printeren er et eksempel. Denne printer fødes normalt med leporellopapir til hurtige udskrifter. Hvis der skal skrives et brev kan man sætte ét enkelt ark i arkføderen og skrive ud i "LQ" printkvalitet. Der bliver kun skrevet på den ene side. Brugeren skal vende papiret og sende det gennem printeren igen. Hvis brevet er flere sider må man sætte et nyt ark i - et ad gangen - for hver side.

Typehjulsprinter

Den første billige typehjulsprinter - også kaldet daisy wheel - kom på markedet i 1980. Det var Diablo 630. Typehjulsprintere leverede en skriftkvalitet som en skrivemaskine men væsentligt hurtigere, 30 tegn i sekundet, på et tidspunkt hvor dot matrix printere stadigvæk kun havde ni nåle.

Eksempler