Scandinavian Airlines

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Scandinavian Airlines (SAS) er et svensk-norsk-dansk flyselskab der blev oprettet i 1946 ved at sammenlægge de nationale flyselskaber DDL (Danmark), ABA ( Sverige) og DNL (Norge).

I 1958 introducerede SAS et EDB-system til elektronisk forespørgsel - THE SPACE AVAILABILITY SYSTEM - med terminaler som det første flyselskab i Europa. EDB-systemet var bygget op på en ER 56, Europas første fuldt transistoriserede computersystem fra Standard Elektrik Lorenz[1].

SASCO Centre

Helle Virkner indvier SASCO Centre

Den 1. februar 1965 blev SAS det første flyselskab til at bruge et elektronisk pladsreservationssystem. SASCO (for SAS Computer System) var det største computersystem i Nordeuropa og lå i Kastrup lufthavn. Systemet bestod af to IBM 1410 som var sat op til symmetrisk fail-over således at den ene kunne lukkes ned for vedligeholdelse uden at hele systemet stoppede.

Sådan fungerede booking systemet: Agenten vælger den ønskede flyafgang på et destinationskort, som han sætter i terminalen. Han trykker derefter på BOOK-knappen. Fire sekunder senere lyser en grøn lampe, som fortæller at nu er sædet reserveret. Hvis det ikke er muligt at reservere sædet, fordi flyet allerede er fyldt op, så lyser en anden lampe. Men der gives også et alternativ. Andre lamper vil indikere at der er andre afgange til den samme destination, som kan bookes. Agenten bekræfter salget ved at teleprinte passagerens navn til kontrolcenteret i København.

I 1968 blev der installeret to UNIVAC 494 computere i SASCO Center i København. Det nye center, med betegnelsen SASCO II, gav SAS et fuldt integreret reservations-, operations- og managementsystem.

Se hvad DDHF har om SAS i Bitarkivet.

Kilder: