Supermax Tekst

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Tekstbehandling på Supermax startede med at WordWork blev porteret til SMOS. Skærmlayoutet blev tilpasset til designet for Supermax Kontorsystem og navnet ændret til Supermax Tekst i 1985 eller 1986.

Af særlig nyttige funktioner kan nævnes stavekontrol, formatering af en hel tekst med automatisk orddeling, mulighed for lagring af forskellige formater i teksten, fletning mellem tekster, indlæsning af standardfraser, inkludering af tekster, fletning af brev med adresseliste, semigrafik, samt formelskrivning og mulighed for skrivning af en lang række specialtegn (de vesteuropæiske alfabeter er dækket ind).

Betjening

Redigeringen bruger funktionstaster i stor stil. Der skal være mindst 16 på tastaturet. De første 8 funktionstaster kaldes de konstante funktionstaster, fordi de fungerer ens, uanset hvilket program i Kontorsystemet, man aktuelt arbejder med. De resterende taster kaldes de variable funktionstaster, fordi de fungerer forskelligt, afhængig af hvilket modul/program/handling man er i gang med. Deres aktuelle funktion bliver vist på de to nederste linjer på skærmen:

Slet Kopier Omdøb MarkeringForrige siRediger Udskriv Speciel Hent tekstFind Ny tekst Næste sideRed sidsteUds sidsteListe


Tekstformatering

Bruger de samme punktum-punktum kommandoer som WorkWork. I løbet af årene blev der færre af disse, da de efterhånden blev erstattet med kontrol-kode sekvenser. Disse kunne vise resultatet af deres effekt direkte på skærmen.

..BR meddelelse afBRyd udskrivning. Meddelelse vises på terminalen. ..M1 papirMagasin 1 vælges (tilsvarende findes ..M2 - ..M5)
..PLxx PLacer den følgende linie xx/24" nede på siden ..LS LandSkab = udskriv i liggende A4-format
..PO Portræt = vend liggende A4-format om igen ..OV{1,2,3} OVerskrift-linjer øverst på alle følgende sider. Dvs. specifikation af sidehoved.
..SI SIdeskift ..BSxx Betinget Sideskift, hvis der er mindre end xx linier tilbage på siden
..BS L Betinget Sideskift, hvis sidenummer er lige ..BS U Betinget Sideskift, hvis sidenummer er ulige
..SI 'nr' SIdeskift med ændring af sidenummer ..BS 'nr' Betinget Sideskift med ændring af sidenummer
..KL x v z Start KoLonne-opstilling af tekst med 3 kolonner, der starter i position x, v og z ..KS Ophæv KoLonne-opstilling
..KS Foretag KolonneSkift ..IN yy INkluder tekst
..FL filnavn FLet tekst ind i en anden tekst. Åbner fil, som derefter læses med ..LÆ kommandoerne. ..FL yy,xx FLet fra blok
..LÆ LÆS en linie fra en flettetekst i ..LÆ- LÆS ikke denne linie i fletteteksten.
..LÆ markør LÆS en linie fra flettetekst til indsætning i linie hvor markøren er placeret. Typisk et #-tegn. ..VB VariaBel indfletning af tekst i en anden tekst.
..OS OverSkriv den næste linie med denne linie. ..TG yy TeGning indsættes fra og med denne side.
..TG- Udskrivning af TeGning stoppes fra og med denne side. ..KA Tegning af semigrafisk kasse i proportionalskrift.
..SO ord StikOrdsmarkering ..TI #nummer. tekst Titel med sideskift ved mindre end 5 linjer tilbage på siden. Bruges til overskrifter i alle niveauer. Hvis nummeret ikke er angivet bruges forrige + 1.
..KO yy KOmmentar ..HA HAksekvens (speciel styrekommando) sendes til skriver.
..SP SPeciel kommando sendes til skriver. ..FO FOrmular-udskrivning oven i tekst.

Kommandoen ..TI bliver brugt til generering af en indholdsfortegnelse. Denne skal gemmes som en separat fil, som derefter kan redigeres eller udskrives og lægges ind foran det udskrevne dokument. Sidenummereringen starter først fra den side med den første ..TI, så der er ingen risiko for at indholdsfortegnelse viser forkerte sidenumre.