Amstrad CPC

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Amstrad CPC 464

Amstrad CPC (Colour Personal Computer) serien er én af de sidste 8-bit hjemmecomputere. Den første model blev introduceret i 1984 og de blev solgt indtil 1990. Inden de begyndte med computere, fremstillede Amstrad forbrugerelektronik. De var derfor i stand til at sammensætte et alt-i-én system billigere end konkurrenterne.

For at komme ind på det tysk-talende marked indgik Amstrad et partnerskab med Schneider Rundfunkwerke AG og de samme computere kan findes som Schneider CPC med mindre ændringer for at overholde tysk lovgivning og med tysk tastaturlayout.

Der var flere modeller og variationer inden for Amstrad CPC-serien. Her er nogle af de vigtigste modeller:

CPC 464
CPC 464 havde 64 KB RAM, medfølgende skærm og indbygget kassettebåndoptager. Den blev introduceret i juni 1984 i Storbritannien. man kunne vælge mellem sort/hvid eller farveskærm. Systemet blev en succes fordi markedet havde ændret sig i forhold til for ét til to år før. Forældrene var blevet trætte af at familiens TV konstant blev brugt til computerspil og hjemmecomputeren var flyttet ind på børneværelserne. Det var en blevet fordel at man ikke skulle købe skærm og båndoptager separat.
CPC 664
Udgivet i 1985. Denne model tilføjede et indbygget 3-tommers diskettedrev til funktionerne fra CPC 464. Den opnåede dog ikke så stor popularitet som CPC 464.
CPC 6128
Også udgivet i 1985, denne model forbedrede yderligere CPC 664 ved at fordoble RAM til 128 KB og et bedre tastaturlayout. Den bevarede det 3-tommers diskettedrev og blev ret populær på grund af sine forbedrede muligheder.
CPC Plus-serien
Denne serie blev introduceret i 1990 og inkluderede Amstrad CPC 464 Plus, CPC 6128 Plus og CPC 464 Plus GT. Disse modeller havde forbedrede grafik- og lydmuligheder, men de blev udgivet relativt sent i CPC-platformens levetid og fik ikke så meget opmærksomhed som tidligere modeller.
GX4000
Lanceret i 1990, GX4000 var et forsøg på at komme ind på spilkonsolmarkedet. Den var baseret på CPC Plus-hardwaren og havde forbedrede grafikmuligheder. Den stod dog over for stærk konkurrence fra mere etablerede konsoller og klarede sig ikke godt kommercielt.

Hver af disse modeller havde sine egne variationer og forskelle, og Amstrad CPC-platformen som helhed var kendt for sit store udvalg af spil og software. Populariteten af Amstrad CPC-serien varierede efter region, med særlig popularitet i Europa, især i lande som Storbritannien og Frankrig.