AutoArkæologen

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Et af problemerne med gamle digitale artifakter er at indholdet ofte er formatmæssigt utilgængeligt - moderne computere forstår dem simpelthen ikke.

GIER computeren brugte f.eks et sit helt eget unikke tegnsæt som ingen andre computere nogensinde har brugt, så inden man kan læse indholdet af hulstrimlerne, skal tegnsættet oversættes til et nutidige computere kan forstå.

Andre datamedier indeholder filsystemer, filformater og objekter som moderne computere heller ikke forstår og endelig er der binære programmer og særligt firmware i chips, der må disassembleres før det kan læses og forstås.

For at gøre alt dette nemmere har vi udviklet en AutoArkæolog som kan "udgrave" og oversætte de gamle artifakter til HTML websider, som en moderne browser kan forstå.

Her er f.eks et stykke GIER kildetekst som AutoArkæologen viser det i en browser]:

(Bemærk det specielle "10" tegn (⏨) i sjette linie. det har position U+23E8 i UniCode og noten "Algol-60 token for scientific literals")

AutoArkæologen er et Open Source værktøjssæt, skrevet i Python3, som kan kombineres og genbruges til mange forskellige historiske artifakter.

[Kildeteksten til AutoArkælogen på github.]

Åbne udgravninger

Regnecentralen

Se også (C)CP/M nedenfor.

Christian Rovsing A/S

Se også (C)CP/M nedenfor

Rational R1000 Udgravninger

(C)CP/M Udgravninger

Andre