GIER

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
GIER med konsol

1959-61 udviklede Regnecentralen sin anden datamaskine, GIER. Det var en 2. generations maskine opbygget af transistorer (i stedet for radiorør, som var grundlaget for 1. generations maskiner). Teknologien gjorde, at GIER kun fyldte ca. et garderobeskab, hvor DASK fyldte en hel spisestue.

Initiativet

I Geodætisk Institut (GI) arbejdedes der med to forskellige opgaver, der begge krævede omfattende beregninger. Det drejede sig dels om en udjævningsopgave, dels om komplicerede koordinattransformationer til Universal Transversal Mercator System. Som medlem af Regnecentralens bestyrelse foreslog GI at sponsorere udviklingen af en ny mindre transistorbaseret maskine til matematiske beregninger. GI ville betale for direkte udgifter til tromle, transistorer og øvrige dele, mens Regnecentralen betalte udviklingsomkostningerne. Det var tænkt med denne model at bruge projektet til at indhøste erfaring med transistorteknologi, mens Regnecentralen planlagde sit næste produkt efter DASK.

Det var oprindeligt meningen at GIER kun skulle fremstilles i ét eksemplar. Men der blev solgt omkring 40. De to første efter prototypen blev leveret til Haldor Topsøe og Forskningscenter Risø. Derefter til flere laboratorier og universiteter i både Vest- og Østeuropa.

Proveniens: Den ene af vore Gier-maskiner har stået i produktionsafdelingen i Præstø og er mest blevet brugt til administrativ databehandling.

Læs mere

I anledning af 50-året for den første GIER har foreningen udgivet en bog "GIER 50 år" med en lang række originale beretninger og artikler om, hvordan Gier blev udviklet og serieproduktionen startet.