BDS Butler

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Butler BDS2001A mikrocomputer

Metanic ApS i Stenløse er firmaet bag Butleren og stod også for produktionen. Mogens Pelle udførte design og udvikling. Han havde oprindeligt designet Comet 2000, som blev lanceret i samarbejde med ICL og produceret hos H.H. Electronic. Samarbejdet fungerede ikke hvorfor Mogens Pelle lancerede sin egen efterfølger til Comet 2000 direkte fra sin egen virksomhed Metanic ApS. Resultatet blev Butler. Bogika Data-Systemer stod for distributionen. Der blev solgt en del til skoler til undervisning i datalære. Metanic opkøbte senere Bogika Data-Systemer og fortsatte med varemærket.

Arkitektur

Butler er en CP/M computer med 64 Kbyte RAM, 8 Kbyte ROM og 4 MHz Z80A processor. Der er stik til floppy disk, harddisk, A/D indgange, seriel, parallel, ekstern bus, monokrom skærm, farveskærm, lyspen og kassettebåndoptager.

Diskette-geometrien er ret usædvanlig. Der er brugt Double-Density disketter, men der er 80 cylindre på begge sider med 10 sektorer på 512 byte. Det giver en kapacitet på 800 KB. Sporene er nummererede uden hensyntagen til hvilken side de er på. Cylinder 0 side 0 er spor 0, cylinder 0 side 1 er spor 1, cylinder 1 side 0 er spor 2 og så fremdeles op til spor 159.

Man kan også konfigurere computeren til at være diskette-kompatibel med ICL Comet 3000 eller RC Piccolo. Inden CP/M bootes kan man trykke på Escape. Man får en menu, hvor man kan sætte parametrene for bla. disketteformatet, den serielle port m.m.

Mere information