BESK

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

BESK var den første svenske datamaskine, udviklet og bygget i Stockholm i første halvdel af 1950-erne. Den var forbillede for DASK derved, at Regnecentralen lånte tegninger og diagrammer til BESK før bygningen af DASK. Se i øvrigt den engelske Wikipedia-artikel om BESK.

Forhistorie

I 1948 oprettedes Matematikmaskinnämnden, som fik til opgave at tilfredsstille behovet for matematikmaskiner i Sverige. Matematikmaskinnåmndens Arbetsgrupp byggede først en relæregnemaskine BARK — Binär automatisk reläkalkylator — som blev færdig i januar 1950. Efter knapt fem års drift blev den demonteret i efteråret 1955 som værende forældet. BESK, der blev færdig i november 1953, havde gjort driften af BARK urentabel.

Anvendelse

BESK blev anvendt af det svenske forsvar, af industrien og af videnskabelige institutioner. Ifølge fodnoten på side 466 i denne artikel i Bell System Technical Journal præsenterede Neovius et resultat af en simulering udført på BESK på ITC1 konferencen i København i juni 1955. Problemet er matematisk besværligt (se artiklen) men utroligt vigtigt for dimensioneringen af linjer mellem automatiske telefoncentraler. BESK simulerede 262.144 (= 2^18) opkald hvor typiske manuelle eller hulkort baserede simuleringer kun omfattede 3.000-10.000 opkald.