Bull

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Bull er en fransk computerproduct med hovedkvarter ved Versailles - vest for Paris. Det blev stiftet i 1931 for at fremstille hulkortsudstyr ved hjælp af patenter, som var blevet udviklet af nordmanden Fredrik Rosing Bull. Det første navn var HW Egli - Bull. Dette blev ændret i 1933 til Compagnie des Machines Bull. Navnet fortsatte til 1964.

Fredrik Rosing Bull indgik et samarbejde med en ven fra gymnasiet om at fremstille hulkortudstyr gennem firmaet A/S Oka. Derved blev han introduceret til vennens yngre bror - Knut Andreas Knutsen, som var ingeniør og bidrog med videreudviklingen. Der blev solgt nogle få stykker i Norge, Finland, Danmark og Schweitz, bla. til Hafnia. Fredrik døde af kræft i 1925 i en alder af 42 år. Oka overtog patenterne og videreudviklede på designet, men salget var sløvt. Det havde dog tiltrukket en del opmærksomhed. I 1927 købte Emile Genon patenterne og fik lavet en aftale med det Schweiziske firma HW Egli om produktion.

Emile Genon opsøgte senere Knut Andreas Knutsen med et tilbud om at være chefingeniør hos HW Egli. Knutsen accepterede på betingelse af, at virksomheden flyttede til Frankrig da mulighederne for afsætning var større der. Dermed blev HW Egli - Bull oprettet i 1931 i Paris. Knutsen fortsatte som chefingeniør indtil 1958.

SDC's første computer var en Bull Gamma 30.

Billeder fra samlingen