Compaq Portable

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Compaq Portable

Compaq Portable var den første 100% IBM PC kompatible computer, som ikke brød IBMs ophavsret. Det var Compaqs første produkt.

IBM var på det tidspunkt det største EDB-firma i verden og fremstillede deres eget hardware, men det var blevet besluttet at deres nye IBM PC skulle udelukkende bruge komponenter fra tredjeparts-leverandører for at holde prisen nede. Det eneste IBM havde ophavsret på var koden i BIOSen, som sørger for at hardware og operativsystem kan tale sammen. Koden var publiceret som et appendiks til vejledningen. Der havde været et par andre firmaer, som havde klonet PCen og kopieret BIOS koden, men de var blevet tvunget til at stoppe salget af klonerne på grund af IBMs søgsmål.

Det Compaq gjorde, var at udføre "reverse engineering" på BIOSen. Det foregår ved at ét hold undersøger koden og skriver en detaljeret specifikation over hvordan den fungerer. Dokumentet bliver afleveret til et andet hold, som aldrig har set BIOS koden - og helst aldrig har brugt en IBM PC. Det hold får til opgave at skrive en ny BIOS, som overholder specifikationen. Derved opnås en ny BIOS, som er garanteret fri for IBM ophavsret. Compaq Portable kom ud i marts 1983 og der blev solgt 53.000 enheder det første år.

Compaq viste vejen til at komme ind på det lukrative IBM PC marked, og i 1984 lavede Phoenix Technologies en tilsvarende reverse engineering af BIOSen, som de solgte til alle, og derved opstod et stort klon-marked.

Compaq annoncer

Compaq Contura Aero, bærbar, 1994

Compaq Presario (stationær) annoncer, 1993 & 1994