IBM PC

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
IBM PC/XT

Den 12. august 1981 lancerede IBM deres nye produkt IBM 5150 i USA, som skulle blive kendt under navnet IBM Personal Computer eller bare IBM PC. Den blev en enorm succes for IBM, og var et væsentligt skridt hen mod at legitimere personlige computere som en teknologi større virksomheder skulle tage alvorligt. Lanceringen blev totalt ignoreret af den danske fagpresse, da PCen ikke blev solgt i Danmark. Det skete først fra marts 1983 - 1½ år senere.

Introduktionen

Op gennem tresserne og halvfjerdserne var IBM blevet den største EDB-virksomhed i verden. Det hed sig, "Ingen er nogensinde blevet fyret for at købe IBM." De henvendte sig kun til større kunder og stod for den fulde løsning - Mainframe computer, terminaler, printere, software osv. - og primært på leasing-basis. Kunden havde én stor kontrakt med IBM, skulle betale en månedligt leje, men kunne også returnere udstyr, som de var vokset ud af. I slutningen af halvfjerdserne fremkom der et voksende marked for mikrocomputere, som IBM ikke havde et svar på. De blev købt af selvstændige og småerhverv. De blev endda købt af ansatte, som stillede dem ind på deres kontor til erstatning for den elektriske IBM skrivemaskine eller 3270 terminal arbejdsgiveren havde stillet op. Disse mikroer var Apple II, Commodore PET, og en større underskov af CP/M maskiner.

IBM gjorde noget ukarakteristisk. De udviklede en mikrocomputer, som skulle sælges i direkte konkurrence med de eksisterende produkter til et kundesegment, som aldrig ville have stor lejekontrakt med IBM. Det betød at de skulle sælges fra computerbutikker i detailhandlen. De skulle være konkurrencedygtige på pris, og kunden skulle kunne udvide ved at sætte udvidelseskort i. Det betød en åben arkitektur.

Grunden til at IBM PCen blev en succes var mangfoldig:

  • IBM var kendt for særdeles høj kvalitet. Det var det sikre valg i modsætning til de mere legetøjsagtige alternativer.
  • De eksisterende mikrocomputere var baserede på MOS 6502 eller Zilog Z80 CPUerne. Disse kan kun adressere 64 KB RAM. Der var muligheder for mere RAM med bank-switching, men disse mekanismer var proprietære. 64 KB RAM betyder, at man kun kan have ca. 20 sider ad gangen i tekstbehandlingsprogrammet. IBM valgte Intel 8088 CPUen med et adresserum på 1024 KB RAM. Man kunne fysisk sætte op til 256 KB RAM i IBM PCen, men det betød en kraftig udvidelse af kapaciteten.
  • Tidligere computere brugte 7-bit ASCII tegnsæt. IBM/Microsoft havde designet et 8-bit tegnsæt, således at nationale bogstaver for Vesteuropa og streggrafik var tilgængeligt. Det skulle senere vise sig at de ikke havde fundet plads til mange bogstaver, inklusive 'Ø' og 'ø'.
  • I modsætning til Apple II og Commodore PET havde PCen et mere ergonomisk behageligt løst tastatur.

Senere modeller

I 1983 blev den oprindelige IBM PC efterfulgt af model 5160 (PC/XT). Den primære forskel var en harddisk. I 1984 kom IBM 5170 PC/AT med en Intel 80286 processor og IBM 5155, som var en portabel udgave af den oprindelige model.

IBM PC var nu blevet en samle-betegnelse for hele serien og senere også for de PC-kompatible konkurrenter som f.eks. Compaq Portable.

Mere information