Computer Associates

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Computer Associates International (i daglig tale bare Computer Associates) blev grundlagt i 1976 af Charles Wang. Efter sit første traineejob arbejdede Wang for et lille computer servicebureau i New York City, der markedsførte software for det schweiziske firma Computer Associates (CA).

Da CA besluttede at etablere sin egen virksomhed i USA, så Wang en mulighed og startede i 1976 Computer Associates International som et joint venture med det schweiziske selskab. Med kun to partnere og et lille Manhattan-kontor begrænsede Wang sig til at markedsføre software via telefon. Virksomheden blev i starten finansieret af Wangs forskellige kreditkort.

Den første succes: CA/SORT

Efter en indledende fiasko lykkedes det ham med CA-SORT, et program, der sætter computere i stand til at sortere data hurtigt og økonomisk. Wang's SORT tilbød konkurrence til et lignende IBM-program, og Wang overbeviste mange virksomheder med IBM-hardware til at skifte til CA's produkt.

Mainframe-software blev licenseret i stedet for solgt, og de tilbagevendende indtægter fra licenserne til SORT-softwaren var et stort løft for Computer Associates. Sortering er måske et af de mast anvendte programmer til sortering af data på alle mulige måder til en specifik databehandling. Ikke ualmindeligt at sortering indgik flere gange i et procesforløb. Og CA/SORT kørte hurtigere og mere effektivt end IBM's tilsvarende.

CA Ekspanderer

Computer Associates begyndte at ekspandere ved at ansætte sælgere og programmører, og i 1978 sluttede Wangs bror Tony, en advokat, sig til firmaet.

Salg af SORT genererede penge nok til, at Wang kunne købe nye programmer fra mindre firmaer og markedsføre dem til kunder, der allerede benyttede CA/SORT. Wangs succes tillod ham at købe det oprindelige schweiziske selskab ud i 1980. Virksomheden blev børsnoteret i 1981.

CA’s strategi var opkøb eller distributionsret.

CA’s produktportefølje

Virksomheden markedsførte næsten 1.200 softwareprodukter i mere end 100 lande. Nogle af de bedst kendte produkter er ACF2 – Access Control Facility (sikkerhed) (konkurrent til IBM’s RACF), TopSecret (sikkerhed), Datacom (database), Easytrieve (rapportgenerator), IDMS (database), InterTest (debugging), bibliotekar, Panvalet (styring af kildekodebibliotek) og TLMS ( Tape Library Management System - båndbiblioteksstyring).

Computer Associates blev den største uafhængige leverandør af systemværktøjer.

Hver gang IBM opgraderede sine computere, beholdt den dele af gamle designs, så kunderne kunne fortsætte med at køre deres ældre programmer; som et resultat, var IBM mainframes kraftfulde, men ineffektive. Dette marked indebar en særlig mulighed for CA, fordi IBM ikke gjorde en indsats for at markedsføre produkter, der påpegede defekter i deres computere; Derfor behøvede Computer Associates ikke at konkurrere mod IBM's større ressourcer.

I 1987 overtog CA sin største konkurrent UCCEL og styrkede dermed sin produktportefølje og til føjede yderlige 7.500 kunder til de i forvejen 26.000 !

CA i modvind

Med de mange produkter blev service problematisk; kunderne fik flere konsulenter og havde vanskeligt ved at finde den rette person til at svare på spørgsmål og løse problemer.

Ifølge Wikipedia har CA ført et noget omskifteligt liv med de mange opkøb, der også medførte mange opsigelser i de overtagne virksomheder, og CA havde svært med at fokusere i og med flere produkter efterhånden overlappede hinanden. Computer Associates' ambitiøse omstrukturering blev forhindret i en juridisk tvist med rivaliserende Electronic Data Systems Corporation (EDS) begyndende i 1991. EDS anklagede Computer Associates for uretfærdig forretningspraksis, herunder monopol- og licenssvindel, kontraktbrud og misbrug af ophavsret. I begyndelsen af 1992 gik CA i modoffensiv og anklagede EDS for piratkopiering af dets software og omfattende bedrageri. Tvisten blev først afgjort i 1996.

Man løb også ind i juridiske problemer og offentlige krav i forbindelse med de mange virksomhedsovertagelser, og i 1991 et stort antal medarbejdere over hele kloden, med mere end 1.500 patenter og et stort antal retssager o.lign.

CA software til PC / server markedet

Helt tilbage i 1983 kunne CA markedsføre Easywriter – et tekstbehandlingsprogram til PC – og de var med på bølgen af stærkt stigende salg af PC’er.

Igen baseret på virksomhedsopkøb, fik CA fra 1984 retten til SuperCalc og blev dermed den største konkurrent til Lotus 1-2-3’s regneark, som ellers havde været en storsælger. Flere kom til i de følgende år, bl.a. mere grafisk orienterede programmer.

Fremme i 1995 indgik CA en aftale med firmaet Legend Corporation, hvilket blev den på det tidspunkt største virksomhedsovertagelse nogen sinde. Legent’s styrke var udvikling og salg af client-server software, så mange PC og servere kunne arbejde sammen uden en central mainframe.

CA havde to år tidligere frigivet CA/Unicenter som deres indgang til client-server markedet, og fortsatte de følgende år at supplere op med software bl.a fra ASK Group og Cheyenne Software.

CA/Unicenter blev gen-introduceret i 1997.

CA produkter til andre mærker end IBM

Primært på grund af den megen kritik over mangel på fokus udviklede CA conceptet ”Computing Architecture 1990’s” – en softwarestrategi som skulle rette op på problemerne. Det bevirkede udvikling/videreudvikling af software til at forbinde forskellige computer systemer, bl.a. ved brug af CA/Datacom/DB – et database management system som man fik via opkøb af Data Research i 1988.

CA indgik en aftale om at få deres produkter til at kunne køre på Hewlett-Packard’s UNIX-baserede computere, og fik en licensaftale med Apple Computer som gav CA’s databasesystemer adgang til at køre på Apple Macintosh.

CA opkøbte andre virksomheder hvis software kunne køre på Digital Equipment Computer’s VAX-maskiner

CA’s endeligt

Den 11. juli 2018 annoncerede Broadcom, at de ville købe virksomheden for 18,9 milliarder dollars i kontanter. Købet blev gennemført den 5. november 2018. Efter opkøbet afskedigede Broadcom tidligere CA Technology-arbejdere i Silicon Valley og Plano, TX. Det afskedigede også 262 tidligere CA Technology-ansatte på Island og nogle på Manhattan.

Kilder:

Wikipedia] - om Computer Associates - senere kaldt Computer Technologies

Her ses også denne lange liste over mange af de virksomheder CA overtog i tidens løb, inkl. Johnson Systems, Inc..

Funding Universe En meget mere detaljeret historie om CA (eller CT) !