Gene Amdahl

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Gene Amdahl var oprindeligt ansat hos IBM hvor han var med til at udvikle IBM S/360. Etablerede sin egen virksomhed Amdahl Corporation, der skulle konkurrere med IBM’s mainframes ved at køre hurtigere, være mere stabile og samtidig være billigere.

Gene Myron Amdahl

Gene Myron Amdahl blev født d. 16. november 1922 i South Dakota af forældre med nordiske rødder, henholdsvis svensk og norsk. I forbindelse med studier i teoretisk fysik på University of Wisconsin blev han sammen med nogle medstuderende opfordret til at bygge sin egen computer baseret på et unikt design. Han afsluttede med en doktorgrad på sin afhandling: ”A logical Design of an Intermediate Speed Digital Computer” og byggede sin første computer kaldet ”WISC - Wisconsin Integrally Syncronized Computer.

Det bragte ham direkte til IBM i 1952, hvor han var til 1955 under udviklingen af IBM 704 og IBM 709. Han forlod IBM for en kortere periode men vendte tilbage i 1960, hvor han blev chefarkitekt på udviklingen af IBM System/360 – en ’general purpose’ computer i modsætning til de tidligere bygget til specifikke formål.

I forbindelse med en konference og diskussioner med andre computerarkitekter fremlagde han et argument kaldet: Amdahl's Law om ydelsesbegrænsninger i forbindelse med nye løsninger i kommende maskiner. Dette resulterede i to, større og mindre, "love" af ”Computerpræstation vedrørende sekventiel vs. parallel behandling”. Disse argumenter fortsætter til i dag.

Se: [1] Amdahl's Law - for matematikere

Gene Amdahl starter Amdahl Corporation

Efter nogle interne diskussioner i 1970 om ideer for den fremtidige udvikling valget Gene Amdahl at forlade IBM for at starte Amdahl Corporation i Sunnyvale, Californien med hjælp fra japanske Fujitsu.

De første maskiner – Amdahl 470/V6 - som konkurrerede med IBM System/370-168, blev leveret i 1975, hvor den og efterfølgende Amdahl-modeller skulle køre på IBM’s operativsystemer fra S/360 eller S/370.

Se: [2] Amdahl Corporation - i detaljer

Gene Amdahl må videre

Amdahl Corporation opnåede hurtigt en pæn del af markedet for IBM-kompatible mainframes, men Gene Amdahl ville videre – udvikle endnu mere effektiv elektronik, så i august 1979 forlod han virksomheden og startede Trilogy Systems sammen med sin søn Carl.

Se: [3] Amdahl og Trilogy Systems

Målet var at designe en integreret chip – VLSI design (Very Large Scale Integration) som skulle gøre mainframes endnu billigere, men projektet lykkedes ikke, de investerede fondsmidler var tabt og Trilogy fusionerede ind i formaet Elxsi, en virksomhed der også udviklede avanceret CPU elektronik. Elxsi lykkedes heller ikke så godt med deres udvikling, så Gen Amdahl, som allerede (i 1987) havde etableret sin næste virksomhed Andor International, forlod Elxsi i 1989.

Se: [4] Amdahl og Elxsi

Andor International skulle konkurrere på mid-size markedet baseret på egen udvikling med fremstilling af mindre og mere effektive komponenter, men på grund af produktionsproblemer og hård konkurrence gik virksomheden fallit i 1995.

Det holdt ikke Gene Amdahl tilbage, så han gik i 1996 ind i virksomheden Commercial Data Servers med samme målsætning, at udvikle og fremstille mainframe-lignende maskiner baseret på super-kølet processor design og fysisk mindre maskiner. Det lykkedes i 1997 med maskinen ESP/490 (Enterprise Server Platform/490) som var kraftigere end IBM S/390. Men snart skiftede virksomheden både navn og fokus.

Navnet blev Xbridge Systems som udviklede software til scanning af mainframedata-sæt og databaser for sensitiv information – en slags revisionsprogrammel.

Gene Amdahl's endeligt

Gene Amdahl endte sine dage med Alzheimers og døde d. 10. november 2015 – bare 3 dage før han var blevet 93 år.

Gennem sin karriere var han blevet hædret med adskillige ordner og æresmedlems-skaber.

Se: [5] Historien om Gene Amdal med flere detaljer