Amdahl Corporation

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Amdahl Corporation var en teknologivirksomhed, der specialiserede sig i udvikling, produktion og salg af IBM mainframe-kompatible computerprodukter, hvoraf nogle blev betragtet som supercomputere, der konkurrerede med dem fra Cray Research.

Amdahl Corporation - 1970

Amdahl Corporation blev i samarbejde med Fujitsu grundlagt i 1970 af Gene Amdahl, en tidligere IBM -computeringeniør bedst kendt som Chief Architect of IBM System/360, Virksomheden var placeret i Sunnyvale, Californien.

Amdahl Corporation - 1975

Med sin første maskine Amdahl 470/V6 i i 1975 var Amdahl's forretningside at levere mainframe-computere, der var plug-kompatible med tidens IBM mainframes, men tilbyde højere pålidelighed, højere hastighed og til billigere penge.

De havde nogle praktiske fordele, hvad angår størrelse og strømforbrug og ved at behøve mindre køling end tilsvarende IBM computere. Med det var pris / ydelsesforhold IBM overlegen og gjorde Amdahl til en af de få virkelige konkurrenter til "Big Blue" i det meget høje markedssegment for kraftige computere.

Virksomheden vandt snart store markedsandele over hele verden og var markedsleder i nogle regioner. Rygterne siger at store IBM-kunder kunne lide at have et Amdahl-kaffekrus synlige på deres kontorer, når IBM-sælgere kom på besøg.

Den første Amdahl 470/V6 blev leveret til NASA i 1975 og University of Michigan fik den følgende med serienummer 00002.

I de næste mange år konkurrerede Amdahl hårdt mod IBM om levering af kraftige mainframes, hvor Amdahl udviklede unikke, luftkølede chips, som var baseret på højhastigheds-emitterkoblede logiske (ECL)-kredsløbsmakroer. Disse blev pakket i en chip-enhed med et varmeafledende køletårn med ribber (der lignede de varme-afledende finner på en motorcykelmotor) monteret direkte på toppen af chippen.

Denne patenterede teknologi gjorde det muligt for Amdahl's mainframes fra denne periode at være fuldstændig luftkølede, i modsætning til IBM-systemer der fra 1981 med maskin-komplekset IBM 3081 gik over til væskekøling af de centrale komponenter.

Amdahl Corporation - 1980

Gene Amdahl var forpligtet til at udvide mulighederne for uniprocessor mainframen i slutningen af 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne med modellerne 470/V5, V7 og V8; sidstnævnte blev leveret i 1980 med en 64KB high speed cache som forbedrede ydelsen.

Amdahl var de første til at levere maskiner med variabel ydelse i form af en ”470 accelerator” på V5 og V7 systemerne, hvilket gav brugerne mulighed for at køre med højere CPU hastighed end V6 og V8 systemerne når der var behov for det. Kunderne blev faktureret for den tid acceleratoren var i brug (man drejede blot en nøgle på hovedkonsollen) og muligheden blev ret populær, da man nu kunne købe sig til ekstra kraft til kendt pris i der perioder man havde behov.

Med de efterfølgende kaldet 580 systemer, kunne man fortsætte med luftkølingen af de mange komponenter monteret på tavler kaldet Multi-Chip-Boards (MCC). Trods brugen af Amdahl’s mainframes fortsatte kunderne med at bruge IBM diske og båndstationer eller tilsvarende fra andre plug-compatible leverandører, så Amdahl forsøgte at fusionere med en af de største leverandører Memorex, men det lykkedes (som bekendt) ikke.

Man var meget tættere på at opnå en aftale med Storage Technology Corporation (STC), en aftale med detaljerede planer som var godkendt af begge virksomheders bestyrelser, men Fujitsu, som var en vigtig partner og aktieejer i Amdahl forhindrede aftalen.

STC forsøgte derefter selv at udvikle en mainframe, men det førte kun til en konkurs og nødredning i 1984.

I 1980’erne udviklede Amdahl selv IBM-kompatible enheder som fornt-end-processoren 4705 (contra IBM 3705) i 1980, og et disksystem i 1982; og begge fik stor succes de efterfølgende år.

Amdahl Corporation - 1990

I starten af 1990’erne mærkede man konkurrencen fra de mange x86 baserede pro-cessorer samt IBM’s introdukton af deres z.Serie 900 processorer, og man begyndte at indskrænke løbende og opgive egen-udvikling og i stedet sælge computere fra Sun Microsystems.

Da mainframe-markedet begyndte at ændre sig i de senere 1980'ere, blev Amdahl stadig mere diversificeret og blev en stor leverandør af UNIX og åbne systemsoftware og servere, datalagringsundersystemer, datakommunikationsprodukter, applikationsudviklingssoftware og en række uddannelses- og konsulenttjenester .

Amdahl Corporation - 2000

IBM havde ikke rigtig nogle alternativer til de kraftigste Amdahl maskiner før engang i 2004/2005 med introduktionen af zSerie 890.

Amdahl Danmark Computer Systems A/S

I konkurrence med IBM etablerede Amdahl sig i Danmark d. 24. juni 1985 (iflg. CVR.DK) med tidligere medarbejdere fra IBM m.fl. Det tager naturligvis tid at slå igennem i et så lukket marked som IBM's, men det lykkedes med salg af systemet 470/V5 til flere datacentre.

SDC (Sparekassernes Datacenter) var blandt de første til, sammen med Datacentralen og Den danske Bank, at anskaffe sig en Amdahl maskine af samme kraft og styrke som IBM 303x-serien. SDC fik opsat deres anlæg i Ballerup i forbindelse med byggeriet, så der kunne flyttes ud til et helt nyt anlæg (og et IBM 3032 anlæg).

I modsætning til IBM havde Amdahl også tænkt design, og ikke bare nogle blå kasser, men valgt farverne lys beige og rød og kabinetter med vinduer, så man kunne betragte og beundre de guldbelagte køletårne på de mange tavler.

Amdahl fortsatte i flere år, forsøgte at etablere en uddannelsesorganisation i Danmark, og gik mere og mere over til konsulentydelser i takt med at Amdahl Corporation ikke mere kunne følge med den teknologiske udvikling hos IBM og derfor måtte tone ned.

Amdahl i Danmark måtte lukke og slukke d. 5. juli 2002 (iflg. CVR.DK)

Amdahl brochurer

Herunder en række brochurer der beskriver teknologien, kølingen og ikke mindst processorarkitekturen:

Amdahl 470/V8 brochure 
Amdahl 580 Technical Specifications
Amdahl Large-Scale 5890 Processors
Amdahl 5890 Low End Processors
Amdahl 5890 High End Processors