Gulvskildpadde

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Valiant Design turtle

For at fremme forståelsen af principperne bag programmering for børn på 3. klasseniveau kunne man sætte en gulvskildpadde på computeren. Eleven kunne skrive et program til at tegne vektorgrafik med Myresnak, Mikro-Logo eller COMAL, og sætte den til at tegne resultatet.

I skildpadden sættes en tuschpen. Den placeres på et stort stykke papir og bevæger sig henover papiret mens den sætter en streg. Princippet svarer til en plotter.

Der var flere produkter. Blandt andet Valiant Design og Jessop-Ralph Ltd, begge fra England. I Danmark fremstillede Mikro Værkstedet i Odense en udgave de kaldte tegnebil.

Tegnebilen

Da stifterne af Mikro Værkstedet var lærere i folkeskolen ville de afvikle et undervisningsforløb om hovedemnet "Automatisering i den vareproducerende industri", og de mente at børnene burde have fingrene i udstyr, der gjorde det muligt at lære noget om styring af fysiske processer ved hjælp af programmer i en datamaskine. Det første forsøg var en "håndteringsmaskine" - en kran med magnet, som kunne flytte på ting. Det viste sig antallet af muligheder var for begrænsede og det udgjorde ikke nok af en udfordring for eleverne. Derefter kiggede de på små industrirobotter, men de var for dyre og komplicerede. En anden idé var drejebænke i ganske små størrelser, men de var for farlige. Det blev også overvejet at lave en simpel plotterlignende maskine, der kunne tegne og skære figurer ud af flamingo, men der udvikles giftige dampe, når man skærer i flamingo med en glødetråd.

De endte med at udvikle en tegnebil, selv om idéen var kendt i forvejen. Tanken var at videreudvikle det til noget, som også kunne bruges til det oprindelige behov: Automatisering og processtyring. Efter tegnebilen skulle der komme en gaffeltruck ved navn Robotbilen. Derefter videreudvikling af robotbilen, hvor gaflen på liften erstattes af en 3-finger-griber, der kan dreje om sin egen akse. Altså en mobil håndteringsrobot. Disse kom aldrig til salg.