Håndholdt computer

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Palm III

Fra midten og mod slutningen af 90'erne kom en række håndholdte computere på markedet, såkaldte PDA'er (Personlig Digital Assistent). Mest kendte firma var nok Palm med bl.a. produkterne Palm Pilot, Palm III og Palm VII.

De blev meget udbredte som "opkoblede organizers" - håndholdte computere synkroniseret med PC applikationer som Outlook og Notes.

Senere opfandt Palms stiftere den første seriøse smartphone - en Palm Pilot iklædt telefonfunktion.

Palm firmaet var med til at bane vejen for mobil it, der er helt dominerende i dag. Firmaet overlevede ikke - læs historien om dets omtumlede liv i Computerworlds artikel.


Læs mere om Palm III fra 1998 på Wikipedia.

Philips Nino 300

PhilipsNino300.jpg

Microsoft valgte at gå ind på markedet med Windows CE, som de solgte i licens til hardwareleverandører såsom Compaq, Philips, m.m. Deres focus var på firmabrug, og der blev lavet integration med deres email system - Exchange Server.

Philips Nino 300 var en Palm-size PC - en forløber for Pocket PC.

HP iPAQ H6315

F96.JPG

Pocket PC fra 2004 med aftageligt micro-tastatur. Oprindeligt udviklet af Compaq.

PDA'en fungerede også som smart telefon og var forløberen for nutidens smartphones.

Læs mere iPAQ Pocket PC på CNET.


Newton Message Pad MP110

F88.JPG

Apple's PDA Newton MP110 fra 1994 var forsynet med en stylus pen og var i stand til at genkende håndskrift med en fornuftig kvalitet, men det var først efter at produktet havde været på markedet i to år. Tegneserien Doonesbury har flere striber, hvor der bliver gjort grin med Newtons skriftgenkendelse. Så meget at Apple lagde et "Easter egg" ind i samarbejde med Trudeau - forfatteren. Hvis man skriver "Catching on?" så dukker der en stribe fra Doonesbury op på skærmen.

Batterierne kunne klare 24 timers brug.

Operativsystemet i MP110 var Newton OS. Læs mere om MP110 på Wikipedia.